OffNews.bg

И климатичните промени са причина за миграционната вълна, обяви Борисов

Климатичните промени са сред причините за миграционната вълна от последните години. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата "16+1", която се провежда в София. 

Излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и, за съжаление, природата всеки ден ни напомня, че промените в климата са факт, посочи Борисов.

„Това, което днес е в Испания, наводнения, суши, земетресения, цунамита и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света. Така че светът като цяло трябва да положи огромни усилия", каза той, цитиран от "Фокус".

Борисов говори още за санкциите и необходимостта от киберзащита.

По думите му санкциите от САЩ към Китай и Русия, както и тези от ЕС към Русия пречат на конкурентоспособността и бизнеса.

"Ако приемем, че свободният пазар, конкурентоспособността са движещите сили за един успешен бизнес и сътрудничество, санкциите са точно пръта в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните където има такива", заяви Борисов.

Премиерът посочи още, че цифровизацията в новата епоха води след себе си необходимостта от киберзащита, борба срещу киберпрестъпленията.

Преди началото на събитието премиерът се срещна със заместник-председателя на Постоянния комитет на общокитайското събрание на народните представители Цао Дзиенмин. Борисов изрази надежда за задълбочаване на двустранните отношения между България и Китай.