OffNews.bg

Главчев пита парламента кой да ходи на срещата на НАТО

Служебният премиер Димитър Главчев ще поиска от парламента да реши дали той или президентът Румен Радев да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Тя е планирана за 9 – 11 юли.

"Ако няма редовно правителство и аз трябва да взимам това решение, ще се обърна към парламента, за да бъде представителството ни максимално легитимно", уточни той.

По правило и президентът, и премиерът получават покани за срещата на върха. Крайната дума кой ще отиде има кабинетът. Преди дни държавният глава Румен Радев заговори за това колко е легитимен този Министерски съвет, за да вземе подобно решение.

Той коментира още, че предстоящата среща на върха на НАТО е екзистенциална и че на нея се взема решение "за войната и мира". На ключовата среща ще се обсъждат мерки, свързани с войната на Русия срещу Украйна. 

"Участието на НАТО във войната в Украйна на всички нива е публична тайна, която все повече става явна. Това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация и от ядрен Армагедон", заяви държавният глава.