OffNews.bg

ГЕРБ взеха служебната кола на Манолова и ѝ предложиха таратайка на парламента

Мнозинството в парламента реши да отнеме правото на шофьор и кола от НСО на омбудсмана Мая Манолова по време на окончателното приемане на държавния бюджет за следващата година.

Предложението беше на управляващите, а от ДПС поискаха то да отпадне. По време на обсъждането най-много спориха ГЕРБ и БСП. Левицата настояваше, че Манолова пътува много и има нужда от такъв автомобил, а управляващите - че няма нужда от охрана.

По време на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че няма причина "най-обичаният от  потиснатите народни маси човек" да има охрана.

"Ако случайно няма кола, мисля, че някой от строшените автомобили на Народното събрание можем да ѝ предоставим след ремонт", заяви още Стоянова.

"Малко злобничка ви беше репликата, сигурно завиждате нещо", отговори социалистът Георги Гьоков.

Едно от основните обвинения на опозицията към управляващите беше, че променят закона и отнемат колата на институцията на омбудсмана заради конкретен човек. 

Депутатът от левицата Драгомир Стойнев пък реши да контрира предложението като поиска и столичният кмет Йорданка Фандъкова да остане без кола и шофьор от НСО. Мнозинството отхвърли тази идея.

Кажете ми какво ще направите септември месец, ако г-жа Манолова стане кмет на София, пак ли ще променяме бюджета? Аз предлагам да прегласуваме предложението на г-н Стойнев. Г-жа Манолова да я лишим от всякакъв транспорт през целия ѝ политически път от тук докато ГЕРБ управлява, със задна дата, каза от своя страна депутатът от БСП Георги Свиленски. 

След редицата изказвания от страна на левицата в защита на Манолова депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че тази пламенна подкрепа към омбудсмана изглежда като номинация за нов лидер на БСП:

"Г-жа Нинова я няма и това изглежда като пълзящ преврат. След като не успяхте да свалите правителството, явно решихте да свалите лидера си. Сигурен съм, че Манолова ще приеме номинацията", каза той.