OffNews.bg

ГЕРБ: Трябват трудни решения - еврозоната или вдигане на данъци

Изискват се трудни политически решения заради огромния бюджетен дефицит, коментираха от ГЕРБ на пресконференция днес. Деница Сачева посочи, че изборът е между влизане в еврозоната или вдигане на данъци:

"Огромният дефицит е в резултат на политическата криза. Свиването на дефицита без да се пипат данъци може да става с не повече 1 процент на година, което ще обезсмисли референдума за еврозоната. Не отговаряме на нито един критерий, магическо решение няма и трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната. Изискват се трудни политически решения и отговорност от всички партии в парламента."

Коментарът на ГЕРБ идва, след като вчера кабинетът "Донев" внесе проектобюджет с 6,4% бюджетен дефицит. Това е с 3,4% над максимално допустимия праг за влизане в еврозоната.

"Честно беше днес да разберем от кой ПП-ДБ очакват подкрепа. Няма как да са всички. След като не искат да конкретизират, започваме да четем бюджета", заяви Бойко Борисов. Той за пореден път каза, че отговорното поведение е да бъде съставено правителство и че проблемите могат да бъдат разрешени, но този път не иска да ги решава сам.

"Служебният премиер представи бюджет с 6% дефицит от БВП. Това са приблизително 12 млрд. лева. Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, започнала през лятото на 2020 г. - в деня, в който влязохме в ERM 2. Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г. За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. - колкото две магистрали "Хемус" или да ремонтираме всички училища в България. Бюджетът съдържа скрити дефицити - разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП - от 4,4 до 4,1%. Същото се случва с разходите за здравeопазване, социални помощи и обезщетения. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум", заяви още Деница Сачева.

Делян Добрев повтори, че се изискват непопулярни решения, които да бъдат взети от много голямо мнозинство в Народното събрание.