OffNews.bg

ГЕРБ се усъмни в теста на Никола Минчев

"Или тестът е направен след КСНС, но резултатът не може да излезе за толкова кратко време, или тестът е взет преди КСНС", заяви в кулоарите на НС бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов по повод положителния резултат от PCR на Никола Минчев.

Той беше категоричен, че ако тестът е взиман преди КСНС, то Минчев е имал симптоми преди заседанието, като появата му там е демонстрирала безотговорното му поведение. 

Ангелов, също както колегите си от "Възраждане", видя темата за PCR теста на председателя на НС Никола Минчев като най-належащия проблем в момента. 

Според депутата от ГЕРБ няма технологично време за обработка на теста между приключването на заседанието на КСНС и публикуването на резултата. Той обясни, че стандартното време за получаването на резултати от тези тестове е два часа. Ангелов коментира и публикувания час на теста на Минчев и обяснението, че той е посетен от лекар в дома си. Според него е невъзможно тестът да е взет около 20 ч., а резултатът да е бил готов малко след 21 ч.

Той задочно зададе въпрос на Минчев за лабораторията, в която е обработван теста, както и за дежурния вирусолог, който е валидирал теста. Той обясни, че според практиката взетите вечер тестове се публикуват на сутринта, за да бъдат валидирани от лекар.

Бившият здравен министър заяви, че карантинирането на правителството е било "животоспасяващ ход за Кирил Петков".

Ангелов отказа да коментира вчерашното поведение на колегите си от "Възраждане" и организирания от тях протест. Той заяви, че протестът е демократично право, но не коментира провеждането му при регистрирането на рекорден брой заразени и неспазването на противоепидемичните мерки.