OffNews.bg

ГЕРБ дава на прокурор кмета на Кърджали, застроил незаконно зелена площ

ГЕРБ ще даде на прокурор кмета на Кърджали, заради застрояване на зелена площ, съобщиха от пресцентъра на партията. Кметът Хасан Азис е нарушил закона и е извършил документна измама, издавайки разрешение за изграждане на търговски обект върху зелена площ в кв.”Байкал”, твърдят от ГЕРБ.

Става дума за монтаж на сглобяем павилион тип ЛОК на площ от 220 кв.м върху общински терен без предварително изготвена и одобрена от главния архитект схема и без съгласието на собствениците на съседния имот. Жителите на квартала са събрали 90 подписа срещу започналото застрояване, които са внесли в приемната на народния представител Цвета Караянчева.

Подписаният от кмета документ е от 20 май 2014 г и е издаден в полза на местна фирма-доставчик на хранителни продукти за детските заведения, на която общината дължи пари. Година по-късно, през март 2015 г, без търг, каквато е процедурата за отдаване на имоти публична общинска собственост, с въпросната фирма е сключен договор за ползване на терена, върху който се твърди, че „е поставена временна постройка тип ЛОК“.

Изкопните работи обаче започват едва тази пролет и предизвикват спонтанната протестна реакция на местните жители. Хората са категорични, че няма да позволят застрояването на тревната площ и ще настояват виновните да понесат отговорност. Цвета Караянчева ще внесе сигнал в прокуратурата и ще иска спешна проверка по случая.