OffNews.bg

ГЕРБ: България да си произведе сама машините за гласуване

България трябва сама да си произведе машините за гласуване, а не да ги наема, за да уважава себе си като държава. Това може да стане със сътрудничеството на БАН и разходът за изработка ще излезе близо до цената, на която ще ги наемем.

Това каза бившият вицепремиер Томислав Дончев в предаването „Лице в лице” по бТВ. Той уточни, че наемът на една машина е към 1500 лв., устройствата се наемат от фирми. Наемът за тези машини ще бъде между 20 и 30 милиона, стана ясно още от думите на Дончев. Ако ЦИК, която трябва да купи или наеме машините, беше поискала пари от МС, ние щяхме да осигурим, допълни той.

Машините се наемат за няколко дни, не за месеци и трябва е ясна точната дата, каза още Дончев.

Относно програмата за управление, върху която работят от партия ГЕРБ, Томислав Дончев разкри, че тя е в стил „суров реализъм” – неща, които могат едно към едно да се случат. По думите му обаче още е рано да се коментира, когато бъде готов документът, той ще бъде представен.

Решението на ВАС за машинното гласуване не е изненадващо, тъй като решението на ЦИК беше противозаконно. Тук стои въпросът, ако не се подсигури машина във всяка една секция - това основание ли е за касиране на изборите, заяви от своя страна бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев. По думите му това може да се превърне в политическа криза.

На въпроса дали хората ще могат да се справят с машинното гласуване, Тренчев каза, че не трябва да подценяваме българския избирател. „Той е интелигентен човек, боравещ с техника. 80% вече са със смартфони, а гласуването отнема 20 секунди”, обясни Тренчев.