OffNews.bg

Франция се разгневи на расистки коментар на Костадинов от Възраждане

Френското посолство реагира остро на расистка публикация на лидера на "Възраждане" Костадинов Костадинов след полуфинала от Световното първенство по футбол между Франция и Мароко. 

Във фейсбук пост на 14 декември Костадинов написа: "Объркан съм! Кой е европейския и кой е африканският отбор?" (б. а. впоследствие лидерът на "Възраждане" редактира текста и добави пълния член на думите "европейски" и "африкански") под снимка на националните отбори по футбол на Мароко и Франция.

Ето как са реагирали от френското посолство:

Посолството изразява твърдо дълбокото си възмущение от думите на г-н Костадинов във Фейсбук, визиращи отбора на Франция. Бихме искали да припомним, че френската нация се състои от френски граждани, които са абсолютно равни по права и задължения, без каквото и да е разграничение по произход, религия и пол. Те съставляват общност от граждани, обединени около основни ценности на уважение и братство, които са ценностни, отстоявани и от Европейския съюз. Сплотеността на френската нация, единна в многообразието си, е източник на нейната сила и талант, които тя демонстрира и чрез успеха на националния отбор по футбол във Франция.

Самият Костадинов публикува писмото от френското посолство в своя Фейсбук, както и обратно писмо, изпратено от "Възраждане" до посолството. В него партията на свой ред "изразява твърдо дълбокото си възмущение от писмото, което било намеса във вътрешните ни работи".