OffNews.bg

EurActiv: Бъдещият председател на ЕК иска Кристалина Георгиева в екипа си

Жан-Клод Юнкер, който се очаква да бъде избран от Европейския парламент за председател на новата Европейска комисия (ЕК) на 15 юли, иска Кристалина Георгиева да бъде номинирана от българското правителство за поста заместник-председател на ЕК и върховен представител по въпросите на външните работи (външен министър на ЕС).

Това съобщава електронното издание EurActiv.

За да бъде избрана Георгиева за поста на външен министър на Евросъюза, тя трябва първо да бъде предложена от страната ни за еврокомисар на България.

Според информацията Юнкер е провел телефонен разговор с българския премиер Пламен Орешарски, за да се увери, че Георгиева ще бъде номинирана за еврокомисар, но нещата останали неопределени. Орешарски, който се очаква да представлява страната си на срещата в сряда, е казал, че на този етап няма да предлага комисар, допълва EurActiv.

Лидерите от ЕС ще обсъждат приемника на настоящия европейския външен министър Катрин Аштън, който трябва да бъде избран измежду всички еврокомисари от страните-членки. На срещата на върха на 16 юли държавните ръководиъели ще обмислят и кой да наследи председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой.

Името на Георгиева вече беше споменато като силен кандидат за поста на европейски външен министър. Другото споменавано име е на италианския външен министър Федерика Могерини. Тя обаче няма подкрепата на няколко източноевропейски държави, които смятат Италия недостатъчно критична към Русия в контекста на украинската криза.

Георгиева, което е бивш вицепрезидент на Световната банка, си спечели солидна репутация като еврокомисар по хуманитарната помощ.