OffNews.bg

ЕК спряла плащания за биоземеделие и за ВЕИ-та

Европейската комисия е спряла плащания по мерките за биологично земеделие и за изграждане на възобновяеми енергийни източници, съобщи пред Mediapool зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. 

По мярката за биоземеделие по ПРСР 2014 - 2020 г. (мярка 11) са спрени 14 млн. лева, а за тази за възобновяеми източници по ПРСР 2007 - 2013 г. (мерки 311 и 312) са спрени 2 млн. евро. 

За спрените пари потвърди и говорителят на ЕК за земеделието и развитие на селските райони Даниел Росарио. Той обясни, че са спрени плащания заради съмнения относно приложението им и в момента се извършват проверки. 

По думите му сумата, за която става въпрос, е много по-малка от обявената от българските медии, но не посочи за каква точно сума става въпрос. 

Въпреки това от земеделското министерство, както и други представители на кабинета обявиха многократно, че информацията за спрени плащания е лъжа и обявиха, че БСП, откъдето показаха на брифинг писмо на ЕК по въпроса, говорят по опорни точки. 

Министър Десислава Танева обяви, че плащанията по Програмата за развитие на селските райони вървят и по всички останали мерки плащанията се възстановяват от страна на ЕК.

Според Грудев проблемът идва от интерпретацията на писмо от ЕК до българските власти от 29 април 2016 г.

"БСП решиха да използват писмото за политически дивиденти", подчерта той.

ЕК не е заверила сертифициращия доклад за плащания за 552 млн. евро за 2015 г. по ПРСР 2007 - 2013 г., но средствата са възстановени, обяви земеделският министър Десислава Танева. 

От писмото на ЕК до българските власти става ясно, че има проблем именно със Сертифициращия орган. 

Забележките са свързани основно с три мерки по ПРСР за миналия програмен период - за агроекология, Натура 2000 и общински проекти.

ЕК е установила разминаване - одиторската комапния "Гран Тортън" е избрана в края на януари 2016 г. и затова не е имало възможност да провери на място произведени биозеленчуци и плодове, произведени през 2015 г. В същото време от компанията са декларирали, че са направили проверка за плащанията по Натура 2000 за земеделски земи, които са по същото време, както и за биозеленчуците и плодовете. Така не е ясно как са успели да направят проверка на място за едното, а за другото - не, обясняват от МЗХ.

Най-вероятно тази нередност е накарала ЕК да спре плащанията по мярката от новия програмен период (мярка 11), за което в сряда съобщиха официално от Брюксел.

Приет е екшън план за поправяне на допуснатата грешка, който в момента се изпълнява, обясни Васил Грудев, като допълни, че очаква след неговото изпълнение плащанията да бъдат възстановени. 

Европейската комисия е установила нередности и в доклада на "Грант Тортън" по отношение на общинската мярка 321. Одиторът е изчислил допуснатите грешки по тази мярка в размер на 49 494 евро, но според ЕК сумата е значително по-голяма и е за над 7 млн. евро.

ЕК е дал срок на българските власти за отстраняване на допуснатите грешки до октомври, за когато е насрочена нова среща в Брюксел.

Ако бъдат наложени финансови корекции, те ще бъдат приспаднати от ЕК от бъдещите плащания.