OffNews.bg

До 2018 г. най-търсени ще са лекари, IT специалисти, монтьори и сервитьори

Заетостта в страната към 2018 да нарасне с 5% и работещите да са 3 034 800 души, това са очакванията на социалния министър Хасан Адемов.

Той се позовава на данните от проучване за очакванията на пазара на труда до 2018 г., направено по проект, финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - "Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени характеристики".

То сочи, че след 5 години най-търсените специалисти ще са програмисти, инженери, лекари, учители, оператори на машини, сервитьори и готвачи.

Нови работни места ще се откриват най-вече в секторите търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, в образованието, строителството, транспорта и други, посочи министърът.

Целта на проекта е да не се стига до ситуацията, в която има предлагане от страна на бизнеса, но хората не са подготвени да изпълняват търсените задачи, посочи Адемов. За изпълнение на проекта е използван математически модел, с информация от НОИ, Националната статистика и НАП.

Според прогнозите, направени по проекта, като професии се очаква да бъдат особено търсени продавачите и друг персонал за търговията, работници в транспорта и складирането, шофьори, готвачи и сервитьори, а със висше образование – учители от различните етапи на образованието, приложни специалисти по финанси, посредници в търговията, продажбите и бизнес услугите, целия спектър от медицински персонал, разработчици на софтуер и софтуерни приложения, специалисти по базови данни мрежи, административни специалисти, инженери и други.

Проектът ще се стреми още да се осигурят надеждни прогнози за търсенето и предлагането на труд в България. Тези прогнози ще се използват за подобряване на политиките в областта на образованието и обучението и активната политика на пазара на труда.

По думите на експертите, работили по проекта, дипломата за висше образование ще бъде гаранция за намиране на работа, макар и не по специалността.

Адемов коментира още, че е все по-належащо въвеждането на дуалното образование, което ангажира не само трудовото министерство и Агенцията по заетостта, но и Министерството на образованието.