OffNews.bg

Денков подаде оставка предсрочно: Това не е политическа игра, спазваме си думата

Премиерът Николай Денков депозира оставката си в Народното събрание малко след 17 ч. днес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Преди минути от МС премиерът заяви, че оставката му не е политическа игра, а знак на уважение и спазването на поетите ангажименти в управленската програма на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра. Това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите."

Денков заяви, че от същата управленска декларация не е спазен единствено ангажиментът за попълване на регулаторите с политически независими кадри. По думите му изпълняването на този ангажимент трябва да е в основата на работата на кабинета в останалите 9 месеца, когато начело се очаква да застане Мария Габриел.

"Трябва да седнем на масата за преговори. Всичко останало би попречило на преговорите" - с тези думи заключи брифинга на Денков, на който той отказа да отговаря на въпроси.

Депозирането на оставката е изненадващо, тъй като в споразумението с ГЕРБ-СДС е заложено, че той подава оставка на 6 март - 9 месеца след избирането му за премиер. 

По-рано днес от ПП-ДБ съобщиха, че ще настояват оставката му да се гласува още утре. В проекта на програма за работа на Народното събрание за утре като първа точка е заложено гласуването на оставката на Денков.

Текстът е обновен в 19.13 ч.