OffNews.bg

''Денков много усилено иска да ни внуши, че той взима някакви решения. Желая му успех''

„Министерският съвет – в сегашния си вид и след ротацията, е „Б“ отборът. „А“ отборът са председатели на парламентарни групи, някои от председателите на парламентарни комисии. Те взимат решенията. Досега Министерският съвет ги изпълнява според своите възможности.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в град Белово, където беше гост на честването на 146-годишнината от освобождението на Беловския край и празника на града.

„Министерският съвет трябваше да има водеща роля в преговорите по приемането на България в Шенген. Това правителство постигна полурешение и направи втора стратегическа грешка след 2011 г., когато се съгласихме на политически критерии при изцяло изпълнени технически критерии за членство. Грешката е в съдържанието на решението – не трябваше да се допуска толкова тясно преплитане на критериите за членство с миграционната политика“, твърди вицепрезидентът.

Тя заяви, че е песимист за приемането на България и със сухопътните граници до края на годината, каквито са заявките на правителството.

На въпрос за втори вицепремиер при ротацията в лицето на Асен Василев, Йотова коментира, че „както всичко в т.нар. сглобка, и това е договорка, срещу нещо е изтъргуван този пост“.

„От няколко дни министър-председателят Денков много усилено иска да ни внуши, че той взима някакви решения. Желая му успех“, заяви вицепрезидентът.