OffNews.bg

Деница Златева освободила от финансова отговорност Боршош за НДК

Служебният вицепремир Деница Златева е освободила от финансова отговорност бившия директор на НДК Мирослав Боршош и другите двама членове на УС на НДК и е приела отчета им за 2016 г.

Това каза министърът на културата Боил Банов по време изслушването му на заседанието на Комисията за НДК, която се провежда днес и на която отчет за състоянието на НДК, обществените поръчки и казуса Мирослав Боршош трябваше да отговорят четирима министри.

Министрите бяха трима - вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на европредседателството Лиляна Павлова, министърът на културата Боил Банов, а четвъртият - служебният министър на европредседателството Деница Златева не дойде, тъй като е изпратила писмо до комисията, че е в командировка. 

По време на отчетите Банов съобщи - 2 май 2017 г. служебният министър Деница Златева е освободила от отговорност Боршош, преди да приключи работата на служебния кабинет. „Това е факт. Как ще го тълкувате оставям на вас“, добави Банов. Той уточни, че разрешението за сключване на допълнителни договори по строително-монтажните работи и договор за техника се прави отново по времето на Деница Златева. "4-те млн. лв. разходи, които не са по строително-монтажните работи, а по други дейности - отново по времето на Деница Златева е изготвено предложение от работна комисия да бъдат признати като част от строителните дейности", допълни Банов. 

Министърът на културата поясни и докъде са ремонтите - 60%. „Да, спрени са дейностите по трите неща, които трябва да се актуват и за което се изисква разрешение за строеж, които скоро ще бъдат получени“, каза той. 

Това бяха новините от министър Банов, а Лиляна Павлова разкри загубите и отчетите. 

Одитът на трите обществени поръчки за НДК сочи, че има нарушения в процедурата и незаконосъобразни действия, отсече Павлова. 

Четири проверки са направени в НДК. За първите 5 месеца на тази година натрупаната загуба на НДК беше над 3 млн. лв. Министър Павлова обясни, че в търговското дружество има крайна тенденция на загуби. Тя посочи, че и изискала актуалния бизнес план, инвестиционния план, оздравителния план на дружеството и правилата на работата на Съвета на директорите. „До датата, в която бях принципал на дружеството, такива документи не ми бяха предоставени“, заяви Павлова. По думите ѝ вторият пакет с проблеми, които е идентифицирала в НДК, са били по отношение на самите обществени поръчки.

"Докладът включва два компонента по отношение на финансовото състояние на дружеството, но не завършва със заключения и констатации, защото НДК не е предоставило необходимите документи“, обясни Павлова. Тя посочи, че

Одитът на проведените три обществени поръчки – за избор на проектиране и строително-монтажни дейности, избор на изпълнител за техника за озвучаване и преводи и за надзор на извършените строително-монтажни работи е завършил с констатации, че има нарушения.

По отношение на договора за проектиране и ремонт на сградата е установено закъснение в планирания график. Имало и други притеснителни факти. „7 месеца след сключване на договора за проектиране и строителство не е налице одобрен работен проект по отношение на необходимите ремонтни дейности. Освен липса на работен проект и разрешение за строеж, текущият ремонт е бил извършен седем месеца без наличие на инвеститорски екип и контрол“, посочи Павлова.

По думите ѝ изпълнителният директор на НДК е искал увеличение на стойността на договорите и възлагане на допълнителни дейности до 50% от стойността на двата договора. А мотивът за освобождаването на изпълнителния директор на НДК - Мирослав Боршош е отказвал да изпълнява функциите си. 

А в края на речта си Лиляна Павлова увери - отнето председателство няма, затова и няма как да бъде отнето председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 година заради "пълната каша" в НДК.