OffNews.bg

'Демократична България' пренася битката срещу АЕЦ Белене в ЕС

"Пренасяме битката срещу АЕЦ "Белене" в европейските институции", обяви бившият депутат и член на "Демократична България" Мартин Димитров.

От обединението са на мнение, че именно извън България - в рамките на ЕС, имат съюзници, с които ще успеят да спрат проекта. "Този проект е финансово, сеизмично и екологично опасен за България. От нашите европейски партньори искаме нещо съвсем конкретно. Ние искаме пред ЕП и ЕК всичко по отношение на "Белене" да започне отначало - нова оценка на въздействието върху околната среда, нова социално-икономическа оценка, съобразяване с последните европейски директиви", обясни Димитров.

Според него европейските институции бързо ще разберат, че сеизмичният риск е риск за всеки един европеец. 

"Каквито и договорки и сделки да е направила българската власт с Москва, те не важат за европейските институции. И точно там е мястото тези уговорки и тъмни сделки трябва да бъдат развалени. Ние знаем как да го направим, правили сме ги и сега ще го направи отново", добави Димитров.

Стратегията на "Демократична България" е до края на годината евродепутатът Светослав Малинов да се заеме активно с това да представя пред различните европейски институции проблемите, които от обединението виждат около проекта.

Самият Малинов обяви, че вече е уведомил еврокомисаря по енергетиката Мигел Ариас Канете за всички факти и притеснения около проекта. "Смея да твърдя, че той вече беше доста добре осведомен. Позволих си да го информирам и за някои наши анализи и опасения. Убеден съм, че ЕК ще следи много внимателно всичко около развитието този проект и ще изиска от българското правителство да приложи всички критерии, свързани с безопасността, за да бъдат изпълнени много строгите изисквания на ЕС, които станаха още по-строги след "Фукушима", каза Малинов. Той каза, че според него това е началото на едно много сериозно сътрудничество с еврокомисат Канете по темата с АЕЦ "Белене".

Малинов смята да направи още няколко неща в ЕС по този въпрос. "Първо ще задвижа процедурата за декларация срещу АЕЦ "Белене" с оглед на сеизмичната опасност. Подобна декларация вече имаше направена срещу турската АЕЦ "Аккую". Ще използваме този опит на Европейския парламент", обясни Малинов.

Евродепутатът планира да се срещне и с румънските си колеги, за да поиска и тяхното мнение."А и най-малкото ще разберем как те се чувстват, имайки предвид, че експертизата за опасностите около АЕЦ "Белене" е и на тяхно разположение още от преди 20-25 години", обясни той. Малинов има намерение да разговаря и с румънския еврокомисар Корина Крецу, която е с ресор регионално развитие.

Малинов смята да влезе в трайно сътрудничество по темата АЕЦ "Белене" с групата на зелените в европаралмента. Той има намерение да организира и специална конференция в ЕП, на която да бъдат изнесени всички факти, които намира за притеснителни. "През цялото време ще атакуваме и Европейската комисия с въпроси, свързани с развитието на темата в рамките на България", каза той.

"Възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" е грешка на толкова много нива", коментира съпредседателят на партия "Зелените" Владислав Панев, който добави, че изграждането на централата е поредният пирон в ковчега на българската ядрена енергетика. По думите му контролът от страна на частни акционери би бил много по-сериозен от министерства или агенции. "АЕЦ "Белене" ще доведе до силно нарастване на българския държавен дълг, както и до увеличение на сметките за ток на всички граждани", смята Панев.