OffNews.bg

ДБГ: Путин не може да е патрон на празника за българското Освобождение

Недопустимо е чуждестранен държавен глава да бъде покровител на българския национален празник, заяви Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

Изказването му е по повод съобщението от пресцентъра на БСП, че Путин е потвърдил присъствие за националния празник за Освобождението на България и лансираните идеи руският президент да бъде патрон на честванията.

Премиерът Бойко Борисов да се разграничи от твърденията на външния министър Екатерина Захариева, която не се противопостави на идеята на БСП, изказана от Георги Първанов преди няколко месеца и подкрепена от Деница Златева като министър в служебния кабинет, Путин да бъде патрон на най-българския празник. А президентът Румен Радев да обясни пред българския народ защо е отправена покана към чуждестранен държавен глава да бъде патрон на празника за Освобождението. Руският президент да бъде патрон на честванията по повод 140 години от Освобождението на България - по средата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз - ще даде грешен знак към европейските ни партньори и десницата няма да позволи България да се превръща в заложник на руските геостратегически интереси, заяви Делчев.

Само преди няколко дни на един от най-свелите национални празници президентът на Русия Владимир Путин поздрави македонския си колега и отбеляза, че кирилицата идва от македонски земи, пренебрегвайки изцяло историческия факт, че България има основна заслуга за съществуването на славянската писменост. Национално безотговорно е след подобно изказване от негова страна български политици да продължават да настояват той да бъде патрон на националния ни празник. Усилията на българската дипломация трябва да са насочени към изграждане на отношения спрямо други държави в дух на приятелство и равнопоставеност, а не на послушание, добави заместник-председателят на ДБГ.