OffNews.bg

ДБ с проект Бюрото за защита да се отнеме от главния прокурор

Ден след като парламентът задължи главния прокурор Иван Гешев да отчете дейността на Бюрото по защита, 30 депутати от "Демократична България" внесоха промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с който бюрото да се върне към правосъдното министерство.

Така според вносителите то ще започне да изпълнява основните си функциите по-ефективно.

С предлаганите промени ще се повиши публичната отчетност и контролът върху работата му, който ще се осъществява от министъра на правосъдието. 

Измененията предвиждат още бюрото да информира застрашеното лице за възможностите на програмата за защита, да сключва споразумение с него за включване във въпросната програма, за да се подобри комуникацията със застрашения и бюрото да не дублира дейността си с други органи.

Според вносителите от ДБ с направените през 2020 г. законодателни поправки на Бюрото по защита бе вменена още една допълнителна функция - да организира и осъществява охрана на прокурори и следователи при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с Пленума на ВСС.

"Това овласти главния прокурор с функции по ръководство и контрол над дейността на Бюрото по защита, с което засили концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в същото време ограничава правото на защита на лица, пострадали от действията на бюрото при проведени акции", посочват в мотивите си вносителите.

И допълват, че по същество функциите на бюрото са в сферата на компетентност на изпълнителната, а не на съдебната власт.  

"Упражняването на принуда от името на държавата, като се използва сила, оръжие и помощни средства, ограничаване на човешки права, включително при които може да се стигне до отнемане на човешки живот, които се включват в дейностите по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления, са характерни за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези дейности са под демократичен контрол, както институционален, така и граждански", мотивират се от "Демократична България". 

Според депутатите съсредоточаването на власт в един орган на власт, без ефективни средства за контрол нарушават принципите за разделение на властите в една правова държава. 

Проект за отнемане на бюрото от главния прокурор внесоха и депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме".