OffNews.bg

''Да, България'' поглежда към ЕНП, иска ДБ да стане водеща дясна сила

"Да, България" ще кандидатства за членство в Европейската народна партия (ЕНП), където е и коалиционният ѝ партньор от "Демократична България" - ДСБ.

Това стана ясно от съобщение, изпратено до медиите след провеждане на национален съвет днес.

Партията ще се позиционира в център-дясно, като започва и актуализиране на идейната си и програмна платформа.

От "Да, България" ще проведат и разговори с партньорите си в ДБ за "надграждане" на дясното обединение "като водещ субект в център-дясното политическо пространство.

Започва и вътрешнопартиен дебат за избор на европейско политическо семейство.

Изпълнителният съвет ще организира Национална конференция на „Да, България!“ в началото на месец март 2024 г., която да вземе решение по въпросите, посочени по-горе.

Националният съвет освен това потвърди подкрепата си за кабинета „Денков“, участието си в коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и стратегическото взаимодействие между ПП и ДБ за реализиране на програмните цели на управлението на страната.

Решенията на Националния съвет бяха разтълкувани като "завръщане" на Да БГ към дясното политическо пространство, след сътрудничеството ѝ с центристката ПП.

Това става ясно и от изказване на Христо Иванов пред "Дарик" от днес.

“Трябва ни политическа сила, която отстоява десните ценности. Трябва ни политически субект, който дългосрочно може да налага приоритети. “Демократична България” трябва да се върнем към първостепенната си задача да представляваме десните хора, от център-дясна позиция”, каза Иванов.

Въпреки това партията потвърждава коалицията си с ПП и подкрепата за кабинета.