OffNews.bg

Д-р Таня Андреева: Вероятно един глас не ми стига, за да стана депутат. Но няма да обжалвам

"Вчера изтече срокът за подаване на жалби пред Конституционния съд за оспорване на изборите резултати. След задълбочен анализ на данните, протоколите и записите от секциите установихме, че има голяма вероятност преференциите ми да не са достатъчни, макар и с много малко. Причини за това са единични гласове, при които машината е дефектирала, не е издала разписка, но е записала гласа, както и фактът, че ако отворят всички чували с бюлетини, би се установило, че освен преференции, липсват и над 150 гласа за ПП-ДБ в 24-и избирателен район, което би направило моите преференции недостатъчни, за да прескоча седемпроцентния праг".

Това съобщи д-р Таня Андреева, която беше кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" в 24 МИР в София.

"По време на този анализ, в една от разглежданите хипотези излезе, че е възможно да не ми достига един глас. Следващият път, когато се чудите дали точно вашият глас има значение - има. От друга страна, аз съм кандидат на Да, България и ние не правим експерименти и ПР акции и ако внасям конституционна жалба, трябва да съм абсолютно сигурна, че това няма да нанесе допълнителни вреди на крехкото доверие, което има в съдебната система. Затова реших да не подавам жалба за моите евентуално липсващи преференции" - каза Андреева.

"Но това ни най-малко не значи, че се отказвам - ще работя с колегите от ПП-ДБ за моите каузи, свързани с детското здравеопазване, както и ще продължа да бъда политически активна в рамките на партията, която представлявам. Нямаше изобщо да има съмнения и разговори за загубени преференции, ако Изборният кодекс не беше осакатен и машините не бяха превърнати в принтери, на които освен това ЦИК осигурява некачествени ролки хартия, които водят до дефекти. Всеки глас щеше да бъде отчитан правилно, защото щеше да го отчита машина, а не преуморени членове на секционни комисии, за които преференциите са второстепенно нещо. Иска ми се моят казус да бъде един от поводите най-накрая нескопосаният Изборен кодекс, приет от "хартиената коалиция", да бъде поправен" - призова тя.

Вижте и интервюто на д-р Таня Андреева в студиото на OFFNews от 31 май тази година