OffNews.bg

Частни лица, настанили бежанци от Украйна, няма да получават по 40 лв. на ден за тях

Инфлацията вероятно ще се успокои към края на годината. Когато до нас има война - това несъмнено променя всички планове на света. В оптимистичния сценарий - войната свършва до месец, след което започва интензивно възстановяване, както се случи след COVID кризата. В другия - войната се протака и ние като общество трябва да сме готови да бъдем всички заедно - и управляващи, и опозиция да работим за стабилността.

Това заяви министърът на иновациите Даниел Лорер по Нова тв. Потокът на руските туристи отдавна не е най-значимият за българския туризъм, категоричен бе той. И подчерта, че дори и след края на войната, руснаците трудно ще са платежоспособни туристи. Но те могат да бъдат заменени с посетители от други държави, каза още Лорер. 

Министърът уточни, че помощта от 40 лева, е мярка, предвидена за този, който настани украинските бежанци. „Той трябва да бъде юридическо лице и да бъде регистрирано в Министерството на туризма, за да може да си получи парите накрая на всеки месец, въз основа на това колко бежанци е настанил при себе си”, заяви министърът.

Той допълни, че самите бежанци не взимат парите на ръка. „Други европейски държави имат обратната мярка - механизми да раздават помощи на самите бежанци. Ние не го правим така. Засега в България няма предвидена директна финансова помощ към самите бежанци”, подчерта Лорер. 

На въпрос защо при европейски регламент за 1 година закрила, ние даваме само тримесечна помощ, Лорер обясни, че се надяваме в този срок войната да приключи, но имаме готовност да го удължим при нужда.