OffNews.bg

БСП се разграничи от Станишев, защото нарекъл Борисов държавник

Изпълнителното бюро на БСП обяви, че се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик.

"Смятаме, че такава оценка е крайно неадекватна. България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена - те са вредни за България и промяната е необходима", се казва в позицията.

Думите на Сергей Станишев дойдоха по време на напрегнатите преговори в ЕС за висшите постове в общността. Когато лидерът на ПЕС изскочи като номинация за председател на Европейския парламент, Борисов обяви, че би го подкрепил. Българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. 'В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов, каза по този повод Станишев.