OffNews.bg

БСП крие автора на скандална декларация, че Народният съд е 'необходимо правосъдие'

"Народният съд е неизбежно и необходимо правосъдие" - това се казва в декларация на БСП на тема Луковмарш, която бе разпратена вчера до медиите и премира Борисов.

В декларацията си БСП говорят, че Луковмарш е проява на фашизъм и неонацизъм:

"Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност. Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста "Рим - Берлин - Токио", пише в обръщението на БСП до Борисов."

Няколко часа след като разпространиха декларацията, в сайта на социалистите частта с Народния съд бе изтрита, а от БСП пратиха и съобщение, че Изпълнителното бюро не е съгласувало да се дава оценка на Народния съд, а само порицание на провеждането на Луковмарш и се разграничи.

ГЕРБ изразиха възмущение днес в парламента с декларация на депутата Тома Биков, който смята, че тази позиция на социалистите означава "ценностна атрофия".

Според Биков това състояние на левицата крие редица рискове за цялото българско общество. Изпаднало в тежка криза на националната, идеологическата и цивилизационната си идентичност, ръководството на БСП не е в състояние да води нормален политически диалог в рамките демократичния процес, се казва в декларация. 

При опит на журналисти в парламента да разберат кой е авторът на скандалната декларация на БСП, социалистите казват, че не знаят.

По време на трибунка на БСП в парламента Жельо Бойчев вместо да отговори на въпроса за автора каза: "Честит празник, между другото, довечера да пиете хубаво вино".