OffNews.bg

Борисов: Заради пустия руски петрол ще падне правителството

"Как така заради тоя петрол пусти и тези пари явно са готови да падне правителството, да се съберат с опозиционните уж партии "Възраждане", ИТН и БСП?"

С този въпрос Бойко Борисов откри традиционния си сутрешен парламентарен брифинг. Той упрекна некоалиционните си партньори от ПП-ДБ, че жертват правителството заради дерогацията за руски петрол и петролни продукти.

Борисов отговори на критиките на Георги Свиленски от БСП, който по-рано днес заяви, че управляващото мнозинство не може да раздели "Лукойл":

"Нито имаме да делим "Лукойл", което си е руска частна компания, пряко подчинена на Кремъл, и парите отиват натам... Ние кворум не осигуряваме, на тези, които заради дерогацията решиха да пада правителството."

Лидерът на ГЕРБ не се присъедини и към призива на ПП-ДБ, които рано тази сутрин поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейското насилие на протеста в София снощи.

"Големият въпрос е не за това кой министър да си даде оставката, а защо е толкова важна дерогацията", каза той.

Борисов добави, че не Стоянов, а спортният министър Димитър Илиев трябва да подаде оставка, защото няколко дни нагнетявал напрежението.

Неофициално се твърди, че именно Калин Стоянов е един скритите министри на ГЕРБ в кабинета "Денков-Габриел". Борисов поиска оставката и на Борислав Михайлов - шефът на БФС. Лидерът на ГЕРБ обвини и новоизбрания кмет на София Васил Терзиев, защото според него той бил виновен заради това, че е разрешил протеста.

"В 7:30 ч. вместо да си гледа града, той ми праща имейл", заяви той, припомняйки изпратената вчера покана за разговори от Васил Терзиев на Бойко Борисов.