OffNews.bg

Борисов за убийството: Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай?

Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай? Така премиерът Бойко Борисов коментира за първи път жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова и последвалите реакции на български и световни медии, както и на политици в България и извън страната.

Борисов похвали МВР и прокуратурата за свършената работа, но упрекна медиите за натиска, който е бил оказан върху институциите. По думите му - това можело да попречи на разследването.

На извънреден брифинг в сградата на Министерския съвет беше потвърдено, че за убийството е задържан Северин Надеждов Красимиров, роден 1997 г. в Русе. Ден след убийството той напуснал страната, като е задържан по-късно от германските власти.

След като анонсира, че ще говори след вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров, премиерът Борисов взе думата и заяви, че е имало огромен натиск към държавните органи, „въпреки че в неделя още ви помолих да изчакате няколко дена, въпреки че знаете, че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата от МВР, дори и от мен, течейки такова разследване, можеше да предизвика укриване на вещи, укриване на извършител и нямаше днес какво да си говорим“.

Премиерът благодари на „трите федерални провинции и техните ръководители“, които са оказали пълно съдействие при задържането на заподозрения. „В реално време той менеше адресите си и на територията на три провинции трябваше да бъде проследен“, каза премиерът като отново натърти на това, че „обявявайки каквото и да е от разследването, това щеше да го провали“.

И допълни:

„Само че българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и Словакия, да се очернят държавата по най-нагъл начин и да се радват България да е в негативните новини“.

Борисов благодари на тези медии, които „коректно заявиха“, че трябва да се изчака с резултатите от разследването. „Както виждате, ние и сега продължаваме, след като бъде разпитан (обвиняемият, бел. ред.) от немски съд, за да бъде екстрадиран и ние надлежно ще предоставим цялата информация, която имаме и ДНК-то по жертвата, Бог да я прости, и по неговите дрехи“, допълни Борисов.

След което обърна внимание на политическия аспект от случая:

„В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. А сини и червени политици ходеха в Брюксел и Щатите – мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай?“

Той припомни на медиите, че „като разследващи журналисти“ трябва да са наясно, че след като от самото начало се е знаело, че има ДНК материал, е трябвало да се изчака. „Знаете как се крият извършителите, защото целта на един извършител не е да си оставя слюнките, за да може 100 процента да бъде закован“, обясни Борисов.

След което припомни, че службите са работили, така както „са ни учили не само като правосъдие, а да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът“.

Вместо това европейски политици „ни разсипаха от туитъри и аз ще си променя мнението – много внимателно съм ги чел всичките“. Борисов се закани да „имаме имаме сериозен разговор в ЕНП като отидем там“. „Но това е политиката“, заключи премиерът, като допълни, че още много неща може да каже, но те „ще минат добрия тон“.

Борисов каза още, че „няма такъв, който да не е даден на МВР и прокуратурата да го разследват“ и правителството не е заслужило „държава така да бъде хулена, докато всички работеха на 1000 процента“.

На колегата Маринов му казах: Няма да се прибираш от Русе, допълни Борисов, след което се върна на случая с „Господари на ефира“, при който беше уволнен репортер.

„Надявам се за в бъдеще да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващо престъпление, както имахме наскоро. Защото аз много бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова тв в Ню Йорк и в последствие се оказа точно обратното. Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите така отговорно, каквато отговорност изисква всяка първа власт. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема, мисля, че е факт“, заключи премиерът.