OffNews.bg

Борисов все пак се отказа от имунитета си

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все пак се отказва от депутатския си имунитет.

Това оповести тази сутрин председателят на Народното събрание Росен Желязков от трибуната в пленарната зала, както изисква парламентарният правилник.

Впоследствие бившият премиер коментира отказа си така: „Отказа от имунитет отдавна е депозиран, вчера го изпратих на Росен Желязков, днес го е входирал. Свиленски да си гледа....“.

Репликата към зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски бе по повод неговото вчерашно твърдение, че Борисов е излъгал, като е казал, че ще се откаже сам от имунитета си на депутат, тъй като проверил в деловодството и не намерил депозираното му искане.

Борисов коментира и вчерашното посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски в България.

"Визитата на Зеленски се случи благодарение на много компромиси. Тя е ясна оценка за стабилната позиция на България - каза той. - Идването на Зеленски се случи на база на компромиси, които ние направихме като отстъпихме нашия мандат и премиерското място, за да се създаде правителство, иначе такова посещение нямаше да има.“

Той коментира и вчерашните одобрени решения от парламента за продаването на оборудване от АЕЦ „Белене“ на Украйна и декларацията за подкрепа за членство на Украйна в НАТО, като припомни, че те са станали факт, благодарение на мнозинствата, които са сформирали. Според Борисов това е още един знак за стабилната позиция на страната ни в европейското семейство, която преди месеци „не изглеждаше по този начин“.

„Имаше смисъл да направим правителство и некоалиционно мнозинство“, коментира лидерът на ГЕРБ, като добави, че по време на вчерашната среща, заедно с Кирил Петков са преглътнали егото си и са доказали, че заедно могат да постигнат успехи.

Борисов благодари на опозиционните партии ИТН и ДПС, които също са участвали в подготовката за посещението на украинския президент и обясни, че срещата не се е осъществила в НС, защото „Зеленски е бил заблуден, че „Възраждане“ ще саботира посещението“.

„Съжалявам, че Зеленски не дойде в парламента“, каза още Борисов.

В четвъртък социалистите обявиха, че Борисов все още не е депозирал в деловодството на Народното събрание декларацията, с която се отказва от имунитета си. Въпреки че в сряда сутринта обяви, че ще направи това. Тогава той първо говори рано сутринта пред журналисти като декларира, че няма да дава доброволно защитата си като народен представител. Малко по-късно обаче се оказа, че е размислил - свика нов брифинг и заяви, че все пак се отказва.