OffNews.bg

Борисов в отговор на Ердоган: Трябва ли да си спомняме докъде е стигал цар Симеон?

Преди 13-и, 14-и век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон - къде е бил и кой къде се е криел тогава?

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Босна и Херцеговина е "завещана" на Турция. Изказването на българския премиер стана след срещата му в Сараево с председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

"От една страна, в интерес на Турция е да има максимално добри отношения с Европа. Огромният стокооборот, който има Турция с ЕС, е изцяло в интерес на Турция и ние го подпомагаме. Подведем ли се да коментираме подобни изказвания, те няма да дадат възможност да помръднат Балканите изобщо. Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Това е краят", поясни Борисов.

Той обясни, че отговорът на подобно изказване трябва да е друг: 

Това не е европейски начин да общуваш с държавите. Затова, на първо място, се борим всички, които не са и които сме, да влезем в НАТО и да сме там, което гарантира точно тази сигурност. Затова се говори за обща европейска отбрана и затова се отделят средства за обща европейска отбрана. Няма по-изгодно за Турция от приятелство с Европа - в икономически и във всякакъв план. Историята е такава. Но преди 13-и, 14-и век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон - къде е бил и кой къде се е криел тогава? И край, всичко продуктивно в Европа свършва - няма да има пътища, отново няма да има пристанища, отново ще сме най-бедните в ЕС. Така че ние искаме приятелство, добросъседство и на първо място хората, нашите народи, да повишават доходите си, да станат като европейските.  

От своя страна, Денис Звиздич поясни, че Босна и Херцеговина е в приятелски отношения с Турция, която никога не се е месила във вътрешните работи на страната. Нещо повече - Турция винаги е подкрепяла членство на БиХ в Европейския съюз и НАТО. 

"Босна и Херцеговина е страна на босненци и херцеговци. Така е било и така ще бъде. От друга страна БиХ принадлежи на Европейския съюз", заяви Звиздич. 

По думите му в БиХ няма радикален ислям и бази на ислямисти. "Ислямът в Босна и Херцеговина със сигурност е един от най-толерантните и ние се гордеем с това", каза още той.

Звиздич изрази надежда Босна и Херцеговина да получи статут на кандидат по време на българското председателство на Съвета на ЕС. По време на срещата с Борисов е постигнато съгласие за търсене на възможности за откриване на пряка самолетна линия София-Скопие-Сараево. Пред Борисов Звиздич е споделил, че разстоянието от Сараево до Скопие със самолет се изминава за 30 минути, а с кола - за 9 часа заради лоша инфраструктура.

Борисов е заявил пред босненските власти, че на срещата на 17 май на лидерите на Западните Балкани с европейските лидери, трябва всички да са "написали домашното си". По думите му "ЕС не може да се занимава с проблемите на Балканите", които трябва да бъдат разрешени между лидерите.

Посещението на Борисов в Сараево е първото на ниво министър-председател. В правителствената делегация са още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и транспортният министър Ивайло Московски.

В рамките на посещението Борисов се срещна и с председателите на двете камари на парламента.

Транспортният министър Ивайло Московски и министърът на съобщенията и транспорта на Бих Исмир Юско подписаха Споразумение за изменение на Спогодбата между България и Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари, с което се намаляват ограниченията по маршрутите на българските камиони.

Стокообменът между двете страни за първата половина на 2017 г. е на стойност 56.35 млн. евро, от които износът е близо 36 млн. ерво и внос 20 млн. евро.

България е първата държава, която на 15 януари 1992 г. призна независимостта на Босна и Херцеговина. Дипломатическите отношения между двете страни са установени през януари 1996 г. От 20 септември 2016 г. Европейската комисия е упълномощена да започне работа по становището по молбата на БиХ за членство.