OffNews.bg

Борисов: Нали никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има

Крепкото коалиционно сътрудничество между ГЕРБ и ПП-ДБ бе поставено на карта тази сутрин, като съмнения за неговото бъдеще изказаха лидерите и на двете формации.

"Нали никой от вас не се съмнява, че ротация (на премиерите след 9 месеца, б.р.) няма да има. Аз не си представям деня, в който ще се ротираме и ще стане правителство на ГЕРБ", заяви в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. 

Повод за тези думи са започналите процедури по избор на шефове на регулаторите и ключови институции и служби, като се чуват взаимни обвинения как това не се случва след съгласуване между партньорите и всеки иска еднолично да наложи свои кандидати.

"Вчера се запознах с Лена Бориславова и разбрах истинските  им намерения. Те искат да управляват държавата еднолично, както парламента, така и законодателната власт", каза Борисов тази сутрин в парламента. В същото време ПП-ДБ напуснаха пленарната зала и не участват в заседанието, като се събраха на съвет (Очаквайте подробности от техния брифинг). 

Борисов коментира, че ПП-ДБ вървят по плана си, който станал ясен от изтеклия запис на съвещанието на ПП, където се споменава, че ще назначат свои заместник-министри. Според Борисов в момента се случва "погловна смяна на кадри, както в министерствата, така и в агенциите, а цел стават и регулаторите". 

Лидерът на ГЕРБ обяви, че е разговарял с Христо Иванов от ПП-ДБ за 7-дневния срок, в който да се направи механизъм за смяна на ръководството за БНБ, НЗОК и Сметната палата.

"7 дни им било малко, 14 ще стигнат ли? Те искат свои хора навсякъде", каза Борисов.

Той заяви, че няма да подкрепят друго предложение за ръководител на БНБ освен това на Димитър Радев, който и сега управлява БНБ. 

"Ние се разправяме само за постове. Къде са законите за ПВУ, само България не си е взела парите, не сме гласували бюджет. Интересуват ги само постове", каза Борисов. 

Той ясно заяви, че няма да свали правителството, но апелира ПП-ДБ да преосмислят действията си, защото ГЕРБ няма да бъдат "жертвени агнета".