OffNews.bg

Борисов: Кметовете да предложат кои пътища да излязат от винетната система

Премиерът Бойко Борисов призова кметовете на общините да предложат пътища, част от републиканската пътна мрежа, които да бъдат извадени от списъка за винетната система.

"Например Варна - „Златни пясъци“, Варна - Аксаково или Пловдив - Асеновград. Тези общини, които искат, имат желание и финансови възможности“, посочи Борисов и уточни, че "София е поискала Северната скоростна тангента".

Премиерът допълни, че след като правителството бъде уведомено, пътят ще бъде предоставен за поддържане на съответната община и няма да се налага такса за движение по него. "Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите“, заяви той в Министерския съвет след среща с представители на Националното сдружение на общините.

Бойко Борисов изрази увереност, че до десетина дни ще се адаптира винетната система, за да може и чрез банкоматите да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите.

"По отношение на винетната система и тол таксите вчера колегите работиха доста. Мога да кажа с голямо извинение за трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител винаги има такива сътресения", коментира той.