OffNews.bg

Борисов качи в джипа кметица от БСП: С Донка се караме само 1 месец преди изборите, а след това работим добре

Министър-председателят Бойко Борисов отново е на път с джипа - този път да инспектира изграждащата се сепарираща и компостираща инсталация в Троян, както и на строителството на новия мост над река Осъм.

С него са и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на УС на АПИ Георги Терзийски и кметът на Троян Донка Михайлова.

По време на огледа на инсталацията, която ще преработва битовите отпадъци в региона, министър-председателят извика финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев да обяснят какво решение е взето вчера на редовното правителствено заседание.

Дончев обясни, че общината си е свършила отлично работата, защото става дума за нов проект и за доверие в обществената поръчка, а инвестицията ще започне веднага. Стойността на проекта е за близо 2,6 млн. лева.

"Вчера сме ги гласували (парите - бел. ред.), сигурно ще дойдат днес или утре по сметката", изтъкна премиерът Борисов.

Михайлова показа изграждащата се сепарираща и компостираща инсталация в града и уточни, че в момента се изгражда третата клетка на регионално депо за неопасни отпадъци на общините Троян и Априлци.

Премиерът направи проверка и на строителството на новия мост в Троян над река Осъм.

Зам.-регионалният министър Николай Нанков обясни, че това съоръжение трябва да изнесе транзитния трафик от централната градска част на Троян.

"С Донка се караме само 1 месец преди изборите, а след това работим добре", каза Борисов по адрес на кметицата на Троян, избрана от БСП.

Премиерът не пропусна да попита общинският съветник на Троян, който е от ГЕРБ, дали се “погажда” с кметицата. След като получи положителен отговор, Борисов разказа: “Вчера ми се обади кметът на Перник и вика, господин премиер, да се чуем за нещо хубаво: Пада режимът, че досега само за ядове те търсех”.

Докато министър-председателят шофираше към моста, попита: "От коя партия е кметът на Априлци (Тихомир Кукенски - бел. ред.) бе, Нанков?" След като стана ясно, че той е от ГЕРБ, Борисов заяви, “Вярваш ли ми, Донке, че не ги знам (кметовете - бел. ред.) кой на коя партия е, ама верваш ли ми?” и продължи “Айде, големите ги знам”.

Борисов призна, че в ГЕРБ му се цупели повече, като кажел, че кмет от БСП е готин, и похвали Михайлова.

„Този мост е много важен за Троян”, заяви кметицата.

Тя добави, че той е част от проект за създаване на обходен маршрут от града, който, по думите на Михайлова, е "дълъг и тесен град".

Мостът ще бъде с дължина 42 метра и половина. От думите ѝ стана ясно, че мостът ще струва около 2,5 млн. лева.

Кметът и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски подписаха Акт 2 за даване на строителна линия на обекта.

Община Троян има 185 000 лв. принос за проучване на терена, съгласуване и издаване на разрешения, както и после да изградим осветление. Радваме се, че това ще се случи днес. Срокът е една година, добави Михайлова.

След подписването на Акт 2, Борисов обясни, че когато кметът е добър, държавата не му пречи.

“Всички обществени сгради в Троян са санирани – полицията, прокуратурата, пожарната, читалището, съда, Троянския манастир и 10 жилищни сгради. Браво на кмета. Продължавайте нататък”, добави той.