OffNews.bg

Борисов е "за" санкциите срещу Русия заради атаките в Алепо

Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно "за". В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. С цялото ми уважение. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където пристигна за заседание на Европейския съвет.

Санкциите вредят на бизнеса, икономиката, селското стопанство – на всичко. Но има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес, и това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме, каза Борисов.

Той припомни, че е бил сред привържениците на отпадането на санкциите заради Крим при изричното уточнение за спазване на споразуменията от Минск.

„Няма обаче оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради. И тук вече ценностите за хуманността, за правата на човека, за живота им почват да се бият с икономическия интерес на някои от държавите. Не – трябва да сме много категорични по въпроса”, заяви министър-председателят.

Борисов коментира и българската позиция за блокиране на подписването на всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) без необратими гаранции, че до декември 2017 г. ще отпадне визовият режим за българските граждани:

„Едно търговско споразумение има смисъл, когато всички имат равни права по него. Ако нашите бизнесмени трябва да се редят с часове за визи и да чакат както е сега, тогава как да обясним на хората, че приемаме това споразумение?”.

„Трябва да имаме писмен документ, който ни гарантира, че това ще се случи. Полагам огромни усилия, защото считам, че позицията ми е абсолютно честна и правилна”, каза премиерът преди заседанието на Европейския съвет, на което темата ще бъде обсъждана.