OffNews.bg

Борбата с корупцията не е Борисов и Цацаров да седнат на диванче и да решат кого да ударят

Борбата с корупцията не означава премиерът и главният прокурор да седнат на едно диванче и да подбират кого да ударят и кого не. Провалът на борбата срещу корупцията е провал на дуета Борисов-Цацаров. 

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по бТВ. По повод изказвания на премиера, че се среща с главния прокурор всяка седмица, Кънев заяви, че не би присъствал на тези срещи.

„Посоката да ударим корупцията, ако е истинска цел, се прави, както е в Румъния, и постига ефекти като в Румъния”, категоричен е той.

Лидерът на ДСБ определи този процес като неефективен и това си личало от липсата на „ударен” човек за корупция.

„Вчера проведохме серия от срещи в Европейската комисия и всеобщата оценка е, че основна пречка за страната ни са липсата на върховенство на закона, липсата на здрави регулатори и липсата на здрави институции”, допълни Кънев.

„Борисов много правилно разбира, че ГЕРБ е уязвим заради липсата на реформи”, твърди Кънев. Според него разломът се е случил около съдебната и административните реформи, както и около избирателните права на българите в чужбина.

„Парадоксът е, че ГЕРБ, АБВ и БСП нямат различни възгледи, не случайно бяха на едно мнение по време на гласуването на Изборния кодекс. Те си представят политиката като начин някакви хора да си ги превърнеш във фаодални, да ги задължиш да ти гласуват”, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ съзря и договорка между ДПС и останалите партии за реакцията им парламента по време на заседанията за Изборния кодекс. „Те не очакват гласове от Турция, реакцията им беше част от договорката”, категоричен бе Кънев.