OffNews.bg

Биков: ДБ станаха присъдружна организация на ПП, за да гарантират депутатски места

„Демократична България“ първо коленичиха пред президентството, а после подкрепиха Румен Радев за втория мандат, затова не знам каква Елеонора Митрофанова им се привижда. ДБ нямат собствена воля и са се превърнали в присъдружна организация на Кирил Петков и Асен Василев и нямат собствено мнение. Искат да се залепят за „Продължаваме промяната“, за да могат да си гарантират депутатски места.

Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков тази сутрин. Той каза, че се притеснява от още по-голямо затъване на политическата система, ако не се състави редовен кабинет.

„Ние поканихме на срещи останалите партии, както и ДБ, които отказаха да участват изобщо в разговор с нас. След като видяха, че „Продължаваме промяната“ приеха да дойдат на разговор с нас, и те приеха“, заяви Биков.

Биков предупреди, че ако има нови избори, резултатите от тях ще бъдат много по-сложни и тежки. По думите му от политическата криза се излиза с разум и отговорност, а не с надеждата за нови избори, които да решат проблемите.

Тома Биков обяви, че смесеното гласуване е „най-правилно“ и изрази притеснение, че не е ясно колко парламентарно време има, за да се мисли за „генерално нов Изборен кодекс“. Депутатът каза, че ГЕРБ не са готови да оттеглят подкрепата си от хартиената бюлетина.

„Не виждам с какво може да е полезен Общественият съвет към ЦИК и не виждам хора, които разбират от избори в него. Какъв проблем да има с машините, като ние печелим изборите? Изборният кодекс е подвластен на хора, които разтягат локуми“, заяви той.

В консултациите при президента Румен Радев няма да се намери диалог между партиите, а за да има успешен първи мандат, първо трябва да бъде възстановен политическият диалог, каза още Тома Биков.