OffNews.bg

Бареков кани Сидеров да разследват заедно президента

Лидерът на България без цензура Николай Бареков покани Волен Сидеров за съвместни действия за създаването на анкетна комисия, която да разследва президента Росен Плевнелиев.

В писмо до лидера на „Атака“ Бареков обяснява, че независимият депутат Румен Йончев ще инициира подписка за създаването на анкетна комисия, която да разследва дали Плевнелиев е застрашил националната енергийна сигурност.

Повод за искането е среща на Плевнелиев с Щефан Шишковиц, изпълнителен директор на дружеството EVN. Срещата беше проведена на 21 март по време на посещението на президента в Австрия.

Според Бареков в случая става въпрос за поддържане на „нерегламентирани контакти с шефове на ЕРП-та, което може да се окаже в ущърб на българските национални интереси“.

„Доколкото имаме информация, президентът Плевнелиев няма мандат за поддържане на подобни задкулисни контакти, ден след които от монополното дружество заплашиха държавата с иск от близо 1 милиард евро“, обяснява Бареков в писмото си до Сидеров.

Той заявява, че анкетната комисия ще трябва да събере данни за начина, по който „съдружникът на държавния глава Иво Прокопиев и подопечната му "Булброкърс" станаха посредник за продажбата на миноритарния дял на ЕВН по времето на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов на двойно по-ниска цена от пазарната по признанието на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев“.

По повод публикациите за срещата на Плевнелиев в шефа на EVN от прессекретариата на държавния глава обясниха, че няма нищо обичайно в срещата и проведения разговор между двамата. „Срещата е съгласувана с екипа на държавния глава след пристигането му в австрийската столица и непосредствено преди официалната част от неговата програма. Наложена практика е представител на един от най-големите инвеститори, какъвто е EVN, да търси контакт с всички български институции на най-високо държавно равнище – президент, министър-председател, министри - при наличието на проблеми в средата на дейност на компанията в България“, обясниха от прессекретариата.