OffNews.bg

Българският еврокомисар може да е с ресор "Дигитализация"

Българската кандидатура за еврокомисар е достойна, може би най-силната, която може да излъчи България. Имаме яснота за ресор и той ще бъде добър, дигитализацията е една от вероятностите. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Неделя 150“ по БНР.

По отношение на политическата ситуация в Турция вицепремиерът Захариева заяви:

„Турция е наш съюзник в НАТО, тя е един от най-важните ни икономически партньори и е в интерес на страната ни в югоизточната ни съседка да има стабилност и предвидимост. Българската външна политика трябва да се основава на принципите на добросъседство и взаимно уважение. Сътрудничеството е важно не само в икономиката, но в миграцията, в сигурността. Важно е как ще бъдат разписани самите текстове при промените в конституцията на Турция в резултат от референдума.“

Във връзка с извикването на посланик Надежда Нейнски за консултации в София, българският първи дипломат обясни, че това е дипломатическият начин да покажем, че не приемаме някои опити за намеса във вътрешните работи на страната, а не, че сме недоволни от работата на дипломата.

На въпрос дали ще бъде променена политиката за неназначаване на дипломатически представители с принадлежност към структурите на бившата ДС, министър Захариева заяви:

„Последователна политика е да не се пращат в чужбина посланици с принадлежност към ДС – тази линия се спазва още от първите два кабинета на министър-председателя Бойко Борисов и президента (2012-2017) Плевнелиев. Това е изключително важно и не виждам промяна в политиката.“

За срещата си с държавния глава Румен Радев тя обясни, че е поискала среща с президента, защото българските институции, които имат отношение към външната политика, трябва да имат добра координация.

"Бяхме на едно мнение, че институциите трябва да излъчват еднакви сигнали, така, както парламентът прие единодушно декларация за случващото се в Република Македония. Не сме говорили конкретно за санкциите срещу Русия, но мисля, че с времето ще имаме сходни позиции. Президентът е казвал, че членството в ЕС и НАТО са приоритет за българската политика. Позицията на България по отношение на Русия е да следваме политиката на ЕС. България е готова да развива равнопоставени отношения, ръководени от националните интереси", добави Захариева.

Според нея страната ни е готова на прагматичен подход в отношенията с Русия и в области от глобален интерес като борбата с тероризма.

"Санкциите, наложени от ЕС, са срещу руски граждани, а не срещу Русия и икономиката. От своя страна Русия наложи санкции по отношение на вноса на някои европейски стоки, съответно и български. Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени и когато се види подобрение, мисля, че те ще отпаднат“, добави външният министър.

По темата за правосъдната реформа тя заяви, че това е един от най-важните приоритети на кабинета „Борисов-3“ и доказателство за това е фактът, че тя ще бъде координирана от вицепремиер.

„Искаме да покажем на българските граждани, че темпото, което е набрано, не само ще се запази, но ще бъде дори на по-високо ниво. Госпожа Цачева също е много добър професионалист, ние сме в постоянен контакт“, заяви Захариева.