OffNews.bg

България осъдена да плати 620 млн. евро за спирането на АЕЦ "Белене"

България е осъдена да плати на Русия 550 млн. евро за спирането на АЕЦ "Белене". Това става ясно от решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева.

Това е приблизително половината от сумата, за която "Атомстройекспорт" заведе дело срещу Националната електрическа компания - 1,2 млрд. евро. 

От кабинета обявиха, че сумата е 550 млн. евро, но от "Росатом", част от която е "Атомстройекспорт" обявиха, че според решението на съда става дума за 620 млн. евро. 

Според решението НЕК ще трябва да плати само за оборудването, което е поръчано за АЕЦ "Белене" през 2008 г. и няма да дължи никакви средства по останалите искове - ескалация на цената, неустойки, пропуснати ползи, разходи за демобилизация, обясни Петкова. 

За момента е ясно, че има построен един реактор и е започнало изграждането на втори, но не е известно докъде е стигнало изграждането на реактора. 

"Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" може да бъде определено като обективно, логично е да си платиш това, което си поръчал", коментира Петкова.

Счетоводно погледнато за България няма щета от решението, подчерта тя. 

Решението на съда все още не е връчено официално. След като това се случи, започва да тече 30-дневен срок, в който НЕК и "Атомстройекспорт" да се срещнат и да обсъдят какво да се прави с оборудването, да се види на място какво е изградено, допълни енергийният министър. 

Тогава ще бъдат обявени и вариантите за България, но на първо време предстои да се изчете детайлно цялото решение и мотивите на съда, което е от няколкостотин страници. 

„Атомстройекспорт" заведе арбитражно дело срещу НЕК за 1 млрд. евро, по-късно променено на 1,2 млрд. евро, през 2012 г. заради спирането на строежа на АЕЦ „Белене". Решението за спирането беше взето в края на 2012 г. по времето на първото правителство на премиера Бойко Борисов.

Премиерът Борисов обяви, че е доволен от решението на Арбитражния съд.

"Сега съм възложил на госпожа Петкова да се свърже с руската страна. Имаме три хипотези. Ние трябва да си докупим оборудването, тогава ще имаме един реактор. Ще питаме и Европейската комисия какво да правим с този реактор. Да го строим ли? Защото вече ще имаме окомплектован един реактор. Заедно с руската фирма, която е, да го продадем заедно в трета страна, защото ние не можем да го продаваме без производителя", обяви той. 

"Този арбитраж казва: НЕК и "Атомстройекспорт" да седнат и да се разберат - ще го строят ли, ще го продават ли и да се приключи. Аз лично съм много доволен от обективността на Арбитража и ако може и другите политически партии, които имат по-добри връзки от нас с Русия, да издействаме един от тези варианти. Тогава мисля, че ще стане добре", каза Борисов.

Според председателя на енергийната комисия и бивш енергиен министър от времето на първия кабинет "Борисов" Делян Добрев решението на Арбитражния съд е изцяло в полза на България. 

Това е нашето предложение още от март 2012 г. Така че спокойно можем да твърдим, че Арбитражният съд е потвърдил нашата позиция по делото. Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава нито една от останалите претенции на руската страна, коментира той.