OffNews.bg

България няма да гони руски дипломати, обяви Външно

"Към момента няма промяна. България не е вземала решение да гони руски дипломати от страната", заявиха от външното министерство, цитирани от БГНЕС.

По-рано днес стана ясно, че общо 17 държави гонят руски дипломати заради случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. 

САЩ гонят 60 дипломати и затварят руското консулство в Сиатъл. Руски дипломати гонят и 14 държави в ЕС, съобщи председателят на Европейският съвет Доналд Туск. Той обаче не уточни кои са точно държавите. 

Руски дипломати изгони и Лондон, след като обвини Русия за отравянето, на което Москва отговори с реципрочни мерки. 

Британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна. 28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва.

Германия, Франция и Полша досега казаха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чешката република и Литва – по трима, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия – един.