OffNews.bg

България иска от Македония да разкрие имената на доносниците, работили за югославската ДС

Задействане на процес на осветляване на сътрудниците от днешна Република Северна Македония на службите за сигурност на бивша Югославия. Това е едно от условията, което официална София поставя на Скопие, за да подкрепи Македония в пътя й към ЕС.

Същевременно България ще настоява и за "реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското им самосъзнание."

На жаргон в Скопие сътрудниците на югославската Държавна сигурност се наричат "кодоши". Във времената на комунистическа Югославия най-активни са две специални служби - УДБА (Управа државне безбедности - Служба за държавна сигурност) и КОС (Контраобавештајна служба -  Контраразузнавателна служба).

"Когато бяха по-изострени отношенията между Югославия и България, тогава беше по-активна разузнавателната служба на Югославия по отношение на България. Например, през онези времена, когато ставаше дума за македонския въпрос. Или когато ставаше дума за отношенията между бившия СССР и страните от Южните Балкани, Югославия, България, Албания и т.н. Тогава, мисля, че беше по-активна. Мисля, че ставаше дума приблизително за годините между 1948-1956. След това, когато настъпиха по-големи промени в Югославия – 1968 година. И през 70-те, когато се изостриха отношенията заради македонския въпрос. И т.н." - заяви през 2010 г. Хисен Рамадани, дългогодишен висш функционер в ЦК на Съюза на комунистите на Македония и в ЦК на Съюза на комунистите на Югославия.

Във времената на Социалистическа федеративна република Югославия УДБА има мащабна мрежа в Социалистическа република Македония, но нейни сътрудници и агенти действат и в Народна република България. 

Огромни информационни масиви на бившата УДБА не са разсекретени и до днес.