OffNews.bg

Арх. Любо Георгиев: Данъците за втора кола и празно жилище трябва да се увеличат

Придобиването на повече коли от едно семейство трябва да води до увеличаване на данъчната ставка. Това не е наказателна мярка към хората с повече възможности, а логично следствие на това, че София не може да поеме толкова много автомобили. 

Това заяви арх. Любо Георгиев, урбанист и ръководител на “Екипът на София”, пред "Дневник". Георгиев ще бъде човекът в екипа на новия кмет Васил Терзиев, който ще отговаря за визията и развитието на столицата през следващите четири години. 

Според него трябва да се пристъпи към регулиране на паркирането чрез картиране на целия град, където ясно да са посочени позволените места. “Ако не си паркирал на разрешено място, то следва скоба, “паяк” или глоба. Тук говорим за преустановяване на паркирането в зелени площи, по пешеходни пътеки и тротоари”, коментира той. 

В интервю пред OFFNews в края на септември арх. Георгиев обяви, че трябва да се увеличат данъците за празните жилища, които хората купуват, за да вложат парите си в тях. 

Не се знае колко са празните жилища, но са между 25 и 40% от съществуващите жилища. Те ще се увеличават при темповете, с които се строи. Това не е в услуга на града като цяло. Създава полупразни квартали, необходимостта от изграждане на инфраструктура - транспорт, улици, канализация, топлофикация и т.н., за сграда, която е пълна 50-60%. Това е необосновано от икономическа гледна точка и като общество плащаме много за инвестиционната цел на имотите. Не че в имот не трябва да се инвестира, но сме залитнали твърде много в това отношение, обясни Георгиев. 

И уточни, че системата за регистрация е остаряла и дали в един имот се живее или той е необитаем се познава най-лесно по електромера. Кой живее без ток, мотивира се арх. Любо Георгиев.