OffNews.bg

30 минути Борисов се хвали в ефира на bTV, поиска сам да си говори и да го показват на голям екран

30 минути премиерът Бойко Борисов сам се хвали в интервю за предаването на bTV "Лице в лице". В началото на разговора той дори поиска да показват на голям екран кадри от срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп, а към края на телевизионното си участие пожела сам да си говори за успехите на правителството, като се позова на данните на Standard & Poor's за кредитния рейтинг на България.

По повод видеокадрите от посещението във Вашингтон Борисов се обърна към водещата Цветанка Ризова: "Виждам, че на мониторчето ти ни дават там, а тука защо не го дават? Покритието върви само на малкото мониторче... Ми аз обичам да си се виждам така, щото не сме много българите, които са посрещани с 21 топовни салюти във Вашингтон. Когато по абсолютно спряно движение по булеварди на Вашингтон се движи нашето знаме, когато 21 топовни салюти и 500 войници ни посрещат, гвардейци, ми беше драго заради България."

Президентът Тръмп - от това, което съм гледал по СNN - винаги го дават в едни изкривени физиономии, с едни дупки по бузите, като дявол. Всъщност е един изключително симпатичен, як, здрав, с много гъвкав ум човек, много приятен. Два часа минаха като една минута. Просто не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл дори да е на този пост. Уникален. Беше толкова подготвен по всички теми и ме разбра, каза българският премиер.

"Аз като полицай съм по-добър от вашите разследващи журналисти"

Борисов твърди, че сам е поискал САЩ да изпратят свой представител в посолството в София, който ще отговаря на въпросите за свободата на словото, върховенството на закона и по темите за малцинствата:

"Защото ми омръзна да слушам лъжи. И затова два часа говорих и с Репортери без граници, и казах – дайте ми факти. Новина, която е скрита, новина или разследване, което не е пуснато по телевизиите или не е стигнало до зрителите. Да, двама олигарси имат медии, защото какво стана модерно в България – олигарсите си направиха кой сайт, кой вестник, кой телевизия, и в един момент, ако е направил друго нарушение, той казва – ама аз съм издател. Значи вие какво искате да кажем? Че издателите се ползват с какво? Те не са ли по правилата на закона? Ами тогава и аз утре, като напусна премиерския пост, първото, което ще направя, е да си направя един сайт, или една телевизийка, или с една камерка може само да се разхождам. И ще кажа – не ме пипайте, защото аз вече съм издател и съм разследващ журналист. Защото аз като полицай съм по-добър от вашите разследващи журналисти, ще бъда много добър разследващ журналист. И тогава вие нямате право да говорите за мен, нямате право да ме посочите с пръст ли? Какво сме направили?"

Водещата Цветанка Ризова отговори на премиера: "Ама моля ви се, разследваща рубрика в „Лице в лице“ ще ви отворим"

Ами естествено. И ще съм най-добър, похвали се Борисов.

Няма по-добри от Цацаров и Гешев. Братът на Гешев е личната охрана на президента

Премиерът е категоричен, че Гешев е най-подходящият човек за главен прокурор, а Цацаров - за шеф на КПКОНПИ:

"Срещнах се. Няма по-добри. Има по-мързеливи. Оглеждах и няма. Мързеливи. Мързи ги. Това ли ще ни е предаването? Дайте нататък"

Цацаров е много, много, много начетен човек. Той е много чел човек. И в диспут с всеки един от своите опоненти, той ще го победи. Гешев е повече човек, израснал в оперативната работа. Той е много по-добър в оперативната дейност. И аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото е с много по-оперативно мислене. Сотир Цацаров дойде от съдия и той винаги гледа нещата от всички едни страни, и съди. Докато МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателствата бързо, да задържат, да арестуват и да вкарат в съда, каза Борисов.

Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил - с парламентарните си групи, с начина, по който се избират във ВСС, с излъчените от нас представители. Христо Иванов ни беше министър тогава. И той идваше често при мен - господин Панов, твърди министър-председателят.

Коментара на Лозан Панов по повод думите на Борисов вижте тук.

Той обяви, че братът на Гешев е личната охрана на президента Радев:

"Нали го кани. И се прегръщаха, и се целуваха в президентството. Нали брат му е личната му охрана, бе. Това не го ли знаете? То има пряка връзка. Интересувайте се. Защо го вика, прегръщаха се и така нататък"

В интервюто Борисов съобщи, че след законодателни промени независим прокурор ще разследва главния - мярката е включена в препоръки на Венецианската комисия, които правителството ще разгледа на извънредно заседание през уикенда.

"България е с по-висок кредитен рейтинг от Русия, от Турция, от Румъния, от Унгария..."

7 минути преди края на разговора си с Цветанка Ризова министър-председателят поиска сам да говори за данните на Standard & Poor's за кредитния рейтинг на България:

"Не минутката на премиера, това е минутката на България. Защото България се е справила добре, колкото и да ви е криво"

Последва монолог: "Standard & Poor's е най-силната. Виж какво ни казва тя и отговарям на всички въпроси - от президентството до опозицията. Повишаването на кредитния рейтинг на България на международната рейтингова агенция се дължи: първо – устойчиво икономическо развитие. Къде е застоят? Без макроикономически дисбаланси. Това, което винаги съм казвал – вече устойчива икономика, произвеждаща икономика. Второ – стабилен напредък по присъединяването към ERM II. Трето – подобрена е рамката по несъстоятелността и рамката за борба с изпирането на пари. Подобрена е. Това е борбата с корупцията. Затова има КОНПИ 3 млрд. запорирани пари."

Четвърто – нетният държавен дълг е с 6 процентни пункта по-нисък. По-нисък. Сиреч лъжите, лъжите повтарям, лъжите на лъжата, че аз съм задължил следващите поколения. Не. Правителството на Борисов, правителството на Обединените патриоти и ГЕРБ намаляват дълга. Следващите поколения ще плащат по-малко, продължи той.

Тук мога да ви кажа още: рекордна безработица - до 4,4 процента. Продължаващи структурни реформи в съдебната система. България е с по-висок кредитен рейтинг от Русия, от Турция, от Румъния, от Унгария, от всички балкански държави, от Гърция. Това е истината, твърди премиерът Борисов.