OffNews.bg

102 българи искат да бъдат евакуирани, съобщи МВнР

102 българи искат да бъдат евакуирани от Украйна, съобщиха от Външно министерство по Нова тв. От МВнР призовават хората да останат по домовете си, за да има връзка с тях. 

В посолството ни в Киев записват актуалната информация за желаещите евакуация. В части от страната няма ток, съобщиха още от МВнР. 

„Информацията, с която разполагаме, е, че има голяма паника в Киев. В части от страната няма ток, очаква се и мобилните данни да бъдат спрени. За Одеса информацията е, че няма паника, по думите на консула ни там”, заяви говорителят на МВнР Митко Димитров. 

По думите му евакуацията е възможна само през граничните пунктове, защото въздушното пространство е затворено. „Създаден е оперативен щаб в посолството, при необходимост в него ще бъдат подслонени хора, каза още Димитров. 

Външният министър Теодора Генчовска разпореди на дипломатите от мисиите на България в Полша, Румъния и Молдова да отидат на граничните пунктове и да оказват съдействие на нашите сънародници, които желаят да напуснат страната, съобщиха от Външно. 

МВнР е в непрекъсната координация с дипломатическите мисии на нашите партньори и съюзници.