OffNews.bg

100% авансови плащания и раздаване на проекти и в Министерството на отбраната

"Извършени са сто процента авансови палащания по договори. Към 80-90 % от договорите са авансово разплатени", заяви пред БНР служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

За изграждането на инфраструктурата на новите самолети F16 на авиобаза "Граф Игнатиево" авансово са изплатени над 184 млн. лв. за периода от декември до май. От всички 50 проекта по изграждане на инфраструктурата се работи само по три, а парите са платени.

"Имам много сериозни основания да се съмнявам, че интересите на Министерството на отбраната са били защитавани, съответно интересите на държавата", заяви Панайотов по повод проверка, която скоро ще бъде приключена. 

Той добави, че под булото на секретността не са правени търгове, а са посочвани изпълнители. "Така се е действало и при останалите проекти - раздавани са, без да се прави конкурс - раздавани са с посочване на фирми", обясни още Панайотов.

Черната кутия

По повод падналия МиГ-29 ресорният министър коментира, че докладът на Военна полиция за инцидента ще бъде в две части - класифицирана и некласифицирана. 

Очаква се той да бъде завършен до две седмици и веднага щом разследването е готово, ще бъде оповестено.

Панайотов призова "да не се дава пространство на спекулации и клюки", както и да никой няма интерес истината да бъде потулена.

Служебният министър на отбраната беше категоричен, че самолетите са технически изправни. Той съобщи още, че предстои сключването на ново споразумение за поддръжката на самолети МиГ-29, както и че той е стартирал процедура по търсене на интегрирана поддръжка на военната техника. Преди това такава процедура не е била стартирана.