OffNews.bg

Легнал полицай на велоалея озадачи пловдивчани

Легнал полицай на велоалея по бул. "Хаджи Димитър" озадачи пловдивчани. Снимката разпространи Николай Найденчовски във Фейсбук групата "Вело култура".

Реновираният бул. "Хаджи Димитър" се прочу в края на мандата на предходния кмет на Пловдив Здравко Димитров като "алеята с пейките", напомня пловдивският сайт "Под тепето".

Снимката на легналия полицай предизвика удивление сред пловдивчани, ако се съди по коментарите им в социалната мрежа.

Появата на стоперите за отбиване на скоростта, познати на хората като "легнали полицаи", на велотрасе в градска среда е безпрецедентна. Вероятната причина за иновацията е да спира летящите с висока скорост водачи на електрически тротинетки.

Не е ясно колко средства са били отпуснати за нововъдението по "Хаджи Димитър", но едно е сигурно - алеята на булеварда на практика не се ползва нито от пешеходци, нито от велосипедисти, тъй като се намира между двете силно натоварени двулентови пътни платна, отбелязва "Под тепето".

"Това е един пореден пример, че тази велоалея се построи точно там, за да изгони велосипедистите от платното за движение и да се усвоят едни пари. Никаква мисъл за велотранспорт, свързаност и удобство", коментира член на групата "Вело култура".