OffNews.bg

Имитатори на Anonymous заплашват Facebook

Имитатори на Anonymous пуснаха клип в Youtube, в който заплашват със спиране на Facebook на 28 януари. Видеото призовава всички желаещи да се включат, като колкото повече хора го направят, толкова по-малка е вероятността някой да бъде арестуван, заради големия брой участващи. Създателите на видеото са посочили полунощ за начало на събитието.

Малко по-късно от полуофициалния Twitter акаунт на Anonymous обаче слуховете бяха отречени. Хакерската групировка винаги е подкрепяла Facebook и това е поредната заплаха за социалния сайт от хора, представящи се за хакери.

Въпреки това IT порталът CNET се е свързал с Facebook за коментар. Представител на компанията отговари: „Ние очакваме Anonymous, точно както очакваме всяка друга атака, в който и да е ден. Поради мащабите си ние сме под постоянна заплаха от атаки, каквито се случват всеки ден в интернет. Подготвили сме партньорства, бекенд системи и протоколи, с които да отговорим на всяко предизвикателство. Facebook винаги е целял защита на потребителите си и ще продължаваме да докарваме иновация и да работим безспирно за да защитим техните лични данни.“

Оттогава на Twitter акаунта на Anonymous се появи съобщение гласящо „Ако мислехте, че #SOPA е зле трябва да се запознаете с #ACTA”. Става въпрос Антифалшификаторско търговско сдружение (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или ACTA). ACTA е и споразумение, чиято цел е създаване на международни стандарти за борба с нарушителите на интелектуална собственост. Ако бъде подписано от всички заинтересовани страни, организацията ще се превърне в международна институция подобно на  Световната търговска организация, Световната организация за интелектуална собственост и ООН.

На 1 октомври миналата година в Токио ACTA е била подписана от САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур и Южна Корея. Европейския съюз, Швейцария и Мексико, не са подписали, но са казали ще го направят на по-късен етап. Полша ще подпише след 2 дни.