OffNews.bg

Знамето на село Карабунар ще се развее на Антарктида

Знамето на село Карабунар, община Септември, ще се развее на българската база на остров „Ливингстън“ на Антарктида - на ледника "Пимпирев". Това съобщи кметът на населеното място Иван Каменарски.

Знамето вече пътува с нашата експедиция и е предадено на доц. д-р Любомир Кендеров, хидробиолог, зам.-декан на Биологическия факултет на СУ и участник в 31-та национална експедиция до Антарктида.

Доц. Кендеров е от стар карабунарски род и често идва в селото. Така се и родила идеята да вземе знамето, за да го занесе на Ледения континент, разказа кметът Каменарски.

Той е предал флага на среща в Националния център за полярни изследвания към Софийския университет, на която са присъствали и проф. Христо Пимпирев, доайен на българските изследвания в Антарктика вече 35 години, директор на НЦПИ и председател на Български антарктически институт, както и комендантът на Българската полярна база на остров „Ливингстън“ Драгомир Матеев, който е и ръководител на научната и логистична дейност в Антарктика.

От името на жителите на Карабунар и от свое име връчих плакет на Любомир Кендеров за представянето на Карабунар на Антарктида и пожелах попътен вятър и успех на цялата експедиция, разказва кметът Каменарски.

Той се е уговорил с проф. Пимпирев, след като се приберат от експедицията, да направят среща в читалището в Карабунар, за да разкажат впечатленията си.