OffNews.bg

Защо ядем второ качество храни и сме "кошчето за боклук" на ЕС?

„Причината за разликите в стоките от една страна е разликата в цената. На второ място е надзора и регулациите. При нас органите за надзор нямат същата чувствителност и активност, която имат в Западна Европа". Това заяви Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” в ефира на Нова телевизия по темата за второто качество храни, което залива пазара в Източна Европа, включително и България.

Словашко изследване на 22 продукта показа по-лошо качество в продуктите на една и съща марка, предназначени за техния пазар.

Вишеградската четворка също постави темата, а министерството на земеделието на България заяви, че е недопустимо да има разлика.

По време на посещението си в Брюксел министър Бозуков даде ясен знак, че България е част от борбата срещу двойните стандарти за качеството на храните в ЕС.

Служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков обяви в Брюксел позицията на страната и предложи да се създаде европейски орган, който да следи за качеството на храните и за това то да е еднакво в Западна и Източна Европа.

Лидерите на Полша, Словакия, Чехия и Унгария получиха подкрепата на еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова. Тя нарече практиката на компаниите "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", казва за Ройтерс министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка. "Това унижава гражданите и създава две категории хора", посочи в края на февруари словашкият премиер Роберт Фицо.

Според Богомил Николов от "Активни потребители" това изследване трябва да бъде разширено и да не спира само до храните.

"Трябва например да сравним телекоми, банки, застрахователни дружества", каза експертът.

В различните държави условията и критериите са различни”, заяви Николов.

Той добави, че при тяхното проучване много силно впечатление му е направила газирана напитка с високо съдържание на аспартам. „Той е много вреден. Това се прави, защото е по-евтино за производителя”, каза той.

Експертът посъветва потребителите да гледат баркода, за да разберат в коя държава е произведен даденият продукт.