OffNews.bg

Започва изплащането на еднократната помощ на пострадалите от наводненията във Видин

Започва изплащането на еднократната помощ на пострадалите от наводненията във Видинска област, каза пред БТА директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Венцислав Боянов.

Постъпила е информация за 141 домакинства, пострадали от наводненията в края на миналата седмица в областта. Първи еднократната помощ от държавата ще получат най-пострадалите.

От миналата седмица два екипа на Дирекцията ежедневно посещават пострадалите и описват щетите в региона. До 23 юни са подадени общо 75 заявления за изплащане на помощ на пострадали домакинства във Видинска област. Помощта се отпуска по настоящ адрес, допълни Боянов.

В град Дунавци пострадалите обекти са 115. Посетени са 60 имота, като за всички са подадени заявления за отпускане на еднократна помощ. Одобрени за помощта са 35 заявления, за едно е отказано.

В община Димово пострадалите обекти са 20. На девет домакинства ще бъде изплатена помощта. Шест са засегнатите имоти в няколко села от община Кула.

Обстановката в област Видин след падналите проливни дъждове вече се нормализира.

Приключило e отводняването на засегнати дворове и къщи в Дунавци. Сформираната общинска комисия е приключила огледа на пострадалите домакинства в града.

Техниката и наличният състав на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин са оттеглени от територията на градчето. 

С частна техника продължава отводняването на шахти в наводнените населени места, приключили са и дейностите по изземване и загробване на удавени животни, допълват от Областната администрация във Видин.

Областната дирекция по безопасност на храните във Видин е предоставила безвъзмездно препарат за дезинфекция в засегнатите дворове.