OffNews.bg

Задължително отглеждаме по една кокошка във всяко домакинство, предвижда нов законопроект

Всички домакинства в България ще трябва да отлеждат поне една кокошка според нов законопроект, който ще бъде предложен от една от партиите с шанс за влизане в следващия парламент (името ѝ спестяваме заради деня за размисъл). Идеята е да се насърчат домакинствата да бъдат по-самодостатъчни, като имат достъп до свежи яйца и възможност да се грижат за кокошките си.

Михаил Константинов, специалист по избори и други жизнено важни въпроси, изрази загрижеността си по повод предложението и каза, че е трудно да се гарантира, че всички домакинства ще спазват новия закон, особено в градските райони, където има малко място и е трудно да се държи кокошка. Министърът на земеделието обаче е подкрепил предложението и твърди, че то ще насърчи по-устойчиво земеделие и домашно животновъдство в България.

Представител на Европейската комисия също изрази своето мнение за новата идея, като заяви в Брюксел, че Комисията ще се консултира с всички заинтересовани страни, преди да излезе с официално становище. Дружеството за правата на кокошките носачки в България също се включи в дебата и заяви, че приветства всяка инициатива, която насърчава по-добро отношение към животните, но запази резервите си относно условията, в които ще бъдат държани кокошките и спазването на нормативните изисквания за минимално лично пространство.

Специално за OFFNews ръководителката на Катедрата по зоология и ветеринарна сигурност в УНИБИТ коментира, че кокошките са интересни животни и може да бъдат добри домашни любимци, но не е убедена, че това е най-добрият начин за насърчаване на грижата за животните.

„Толкова мисирки съм изгледа́л, все ще изхраня и едно кокошче някак си, ние сме показали, че сме конструктивни, когато става въпрос за важни за страната теми“, каза лидерът на една от големите политически формации.