OffNews.bg

Забраната за строеж в Калиакра засяга близки на Мартинов Суджука и олигархични офшорки

Забраната за строежи в Черноморска Добруджа засяга роднини на бившия вече депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, чието име нашумя със скандала "Суджукгейт", показва разследване на "Биволъ", както и множество държавни и общински имоти, както и такива на хора, свързани с властта.

Отменяйки заповедта на министър , премиерът Бойко Борисов е направил услуга на изгонения депутат от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука.

До 2014 г. той е бил съсобственик на фирмата „Калиакра Инвест“, която държи трите най-апетитни терена до самия резерват „Калиакра“. В момента съсобственици на фирмата са неговият брат Николай Мартинов и парламентарният му съветник Валентин Иванов – Цуци.

Фирмата притежава общо 300 декара, като 280 декара от тях са предназначени за застрояване. Това са и най-големите урегулирани терени в защитената зона, съответно най-засегнати като материален интерес от забраната за строеж, допълва изданието. 

Друг от терените, засегнати от отменената забрана за строеж, е собственост на руската фирма „Адамант Турс“, която според изданието е свързана с варненската групировка ТИМ.  Теренът е със статут на „незастроен имот за жилищни нужди“.

Най-големият частен терен в защитената зона около Калиакра е над плажа Болата. Теренът е собственост на фирмата „Милениум Енд Ко“ ЕООД. Фирмата купува имота от „Интерсел България“ ЕООД през 2014 г. Двете фирми обаче имат един собственик - люксембургската офшорна компания „Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей“.

„Интерсел“ притежава няколко фирми свързани с лозарство: „Лозови градини“ ЕООД, „Крайморски градини“ ЕООД, „Лозя Калиакра“ ЕООД и т.н. И трите компании са били управлявани от Александър Драмалийски, който е бил и управител на голф комплекса на Красимир Гергов „Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт“. До април 2008 съуправител на фирмата заедно с Драмалийски е и самият Гергов, допълва сайтът.

В миналото е имало опити теренът да бъде засаден с лозови насаждения, но те са били спрени от РИОСВ – Варна, а опитите за лозарски насаждения се свързват с името на Бисер Христов, който е съсобственик на луксозния комплекс „Магнолия“ в полите на Витоша. Той е и бизнес съдружник със сина на Огнян Дойнов – Росен.Двамата са били управители на „Бояна Парк София“, където пък в момента управител е Александър Драмалийски.