OffNews.bg

Връчиха националните младежки награди за проявено благородство за 2018 г. (галерия)

Днес се състоя церемонията по връчването на националните младежки награди за проявено благородство за 2018 г.

Домакин на награждаването беше Симеон Сакскобургготски в двореца "Врана".

Националната младежка награда е създадена през 2017 г., за да отличи по специален начин благородството, сътворено от деца и млади хора и за да подчертае доблестта, която младите в България носят.

Учредители на наградата са фондация „Фехтовална Академия Васил Етрополски“, Малтийски орден – България, фондация “Българска памет – братя Диневи, Офелия Кънева, Янко Кръндаров, Васил Етрополски и Държавна агенция за закрила на детето.

Преди церемонията по връчването на наградите се проведе турнир по фехтовка под надслов "Благородство и доблест", организиран от „Фехтовална Академия Васил Етрополски“ и посветен на 81-та годишнина от рождението на Н.В. Симеон II.

Ето кои са 20-те лауреата на 2018 г.:

1. Мартин Кръстев

15-годишният Мартин Кръстев от Балчик е инициатор на детския фестивал „Пясъчни творения”, който събира деца от различни градове и държави, които обичат да творят. Целите на фестивала са децата да работят сред природата, с естествени материали, и да разкрият своя талант.

Тази година предстои фестивалът да се проведе за трети пореден път. Той допринася за културния живот в Балчик като утвърждава и защитава прозвището на общината - Фестивален град на Балканите.

2. Галя Ангелова

16-годишната Галя Ангелова започва да тренира вдигане на тежести в местния клуб „Самсон“ през 2012 г., с когото печели множество регионални и национални медали. По време на състезание в гр. Сливен, талантът на момичето е забелязан от треньора на Националния отбор на България по вдигане на тежести и въпреки крехката си възраст, в края на 2012 г., Галя Шатова вече е част от отбора.

През септември 2016 г. Галя спечели три златни медала за България на Европейско първенство по вдигане на тежести за кадети и кадетки, проведено в Полша. Девойката, която тогава беше едва на 15 г., грабна титлата в категория до 58 кг с три първи места – в изхвърлянето със 78 кг, в изтласкването с 90 кг и в двубоя.

3. Симона Илиева

Тя е ученичка в IV клас на СУ „д-р Петър Берон“ в Чревен бряг, с класен ръководител Красимира Манева. Симона се отнася с разбиране към проблемите на различните деца. Тя създава силна емоционална връзка със съученик с особени потребности, който е бил игнориран от децата в класа. Съумява с личен пример да промени мнението на съучениците си, след което те го приемат като един от тях.

В последствие детето е преместено в социален център в гр. Луковит, но Симона ежемесечно инициира срещи с него и с помощта на родителите си редовно го посещава, носейки му различни подаръци.

4. Златомира Владимирова

Тя е ученичка в V клас на СУ „д-р Петър Берон“ в Чревен бряг. Златомира организира дарителска акция в подкрепа на свои съученици в нужда от село Реселец. Тя също така е инициатор на Акцията акция „Мартеница за всяко дете“ в малките населени места на Червен бряг. Златомира е един от доброволците на Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания в града.

5. Камелия Христова

Камелия е ученичка в 5 клас на СУ „д-р Петър Берон“ в Чревен бряг. Тя изработва произведения на изкуството с подкрепата на служителите на Център за обществена подкрепа – Червен бряг, които подарява на деца в неравностойноположение.

Като един от участниците в Доброволчески лагер 2017 г., проведен в град Карлово, се заразява с идеята да създава нови приятелства и така става един от най-активните двигатели на местната инициатива „Книга подари и приятел мой бъди“ в Червен бряг.

6. Ивайла Петрова

Ивайла намира своето семейство в лицето на екипа на Център за настаняване от семеен тип за деца в Драгоман. Сама организира благотворителни инициативи за събиране на средства за подпомагане на онкоболни деца в града. Тя активно подпомага останалите деца в Центъра да се включват в доброволчески инициативи и кампании, да посещават редовно училище и да бъдат старателни. Ивайла участва в 3 национални и десетки местни и регионални кампании в името на доброто и децата само в рамките на 2017 г.

7. Димитър Матеев

Активно и с много ентусиазъм създава и участва в инициативи със социална насоченост и обществена значимост в малкия град Левски и общността. Благотворителните каузи за деца в неравностойно социално положение са част от приоритетните инициативи, организирани от него. Пример за реализиране на такава инициатива е Благотворителен концерт под мотото „Заедно творим добро”. Концертът събира на една сцена деца от училището и социалните услуги в града, като цели да набере средства за подпомагане на талантливи деца и деца в неравностойно положение. Концертът е подкрепен активно от Кмета на община Левски – Любка Александрова и от местния бизнес.

8. Галя Иванова

Галя работи активно в подготовка и реализиране на доброволчески лагер в град Левски, чрез който успешно се подкрепя социалното включване на децата от различни рискови групи. Събитието успешно обединява деца и младежи от цялата страна, като демонстрира алтернативи пред тях, представяйки идеята за доброволчеството.

Галя е член на Ученическия парламент, доброволец в Център за настаняване от семеен тип за деца – Левски и активен участник в инициативи със социална насоченост и обществена значимост.

9. Денис Костова

Инициатор и активен участник в откриването на първата в региона „Библиотека на открито” - в гр. Левски. Събитието обедини деца от различни етноси и възрасти, с различно социално положение, които заедни решиха да провокират възрастните в своя град с интерес към четенето. Изготвиха макети на къщички за четене, които след това заедно изработиха.

10. Христо Методиев

Активен участник и инициатор на коледни и великденски базари в подкрепа на децатаот Център за настаняване от семеен тип в Левски. Като доброволец на Центъра, Христо прекарва голяма част от личното си време в подпомагане на децата за участие в
извънкласни дейности и инициативи.

11. Давид Давидов

Давид е ученик в ХХII клас и през свободното си време също така работи с деца със специални образователни потребности. Той дългогодишен доброволец на Регионална библиотека „проф. Беню Цонев“ в Ловеч. Давид е о сновен двигател на инициативите „Забавно лято“ и „Лятна читалня“. Организатор и водещ на благотворителния концерт „Аз съм част от този свят! Аз мога! Повярвай в мен!“. Също така организатор на кампанията „Коледа за всяко дете“, в която подпомага набирането на средства и раздаването на подаръци за 50 деца от Ловеч.

12. Калояна и Ивайло Налбантови

Като доброволци на Центъра за обществена подкрепа в Първомай, Калояна и Ивайлоса детските лица на Доброволческата програма на "Соник Старт" в региона, участвайки в десетки публични събития в подкрепа на социално значими каузи. Работят активно с деца в неравностойно положение и с младежи и възрастни в нужда от социално подпомагане в град Първомай. Калояна и Ивайло вярват, че всяко усилие за равния старт на децата в България си струва и трябва да бъде отдавано ежедневно.

13. Денислава Колева

Денислава активно се включва в младежки проекти и инициативи както в страната, така и в чужбина. Член е на Клуба по равнопоставеност на половете и през 2017 година участва в проект „Момичета днес - лидери утре”, проучване за жените във властта на България.

Младежки информационен център - Карлово я отличава като Доброволец на 2017 за това, че сама инициира събитието „Раздвижи се Карлово”.

14. Катерина Димитрова

Тя е активен доброволец към Младежки информационен център - Карлово. Има участие в отбелязването на Деня на Европа с изграждането на „Мост на влюбените” и „Алея на пролетта”.

Катерина е отлична ученичка в СОУ „Васил Левски” в Карлово, водеща на училищни представления и постановки, както и член е на Клуба по равнопоставеност на половете.

15. Ива Венкова

Ива е ученичка в СУ „Иван Момчилов“ град в Елена. През изминалите четири години тя е в центъра на всяко събитие с благотворителна цел, провеждано в града. Ива участва в събиране на хранителни продукти и запазени дрехи в навечерието на Коледа, посещение по домовете на деца с увреждания и с нисък социален статус, в множество благотворителни базари за болни деца и млади хора. Тя е отличена със специална грамота от кмета на Община Елена за активната си дейност в поощряването и привличането на млади хора в благотворителни каузи.

16. Николета Савова

Николета Савова е ученичка в СУ „Иван Момчилов“ в град Елена и традиционно е инициатор и основен участник в организирането на благотворителни концерти и театрални постановки в града, в мащабни общински събития, в т.ч. празника на града, празника на меда и празника на еленския бут.

17. Иво Христов

Иво започва да пише на 14 г. и вече има издадени пет книги, вдъхновени от живота – с хубавото и с лошото. Едно изречение от представянето на последната му книга „Отломки от минал живот“ можеби казва повече за творчеството му от всяка рецензия: „за отказа да се примириш и да
намериш брод пред пустошта“.

18. Дуйгу Реджеб

Дуйгу вярва, че доброто трябва да се направи на време. Тя е радостта в живота на възрастните хора от Алфатар. Ежедневно полага грижи за онкоболни възрастни – пазарува, разказва им истории, купува лекарствата им. Дуйгу организира мащабна акция за подпомагане на свой онкоболен съученик Мирослав.

19. Александра Тенева

Александра обича да спортува, да рисува и да се разхожда на открито – като повечето млади хора на нейната възраст. Включва се в инициативата „Деца помагат на деца“, за да докаже на местната общност в Бургас, че всички деца заслужават равни шансове и права, за да израснат щастливи. Вярва, че по този начин доказва, че с общи усилия всичко е възможно. В продължение на една учебна година Александра прекарва свободното си време с деца от социални центрове в Бургас, за да ги стимулира да учат и да бъдат по-мотивирани граждани.