OffNews.bg

Властта даде заден - няма да праща в затвора за снимка от протест

Властта се отказа от намерението си да криминализира фотографирането на хора на обществени места без тяхно съгласие. Наказателният кодекс бе приет днес от правителството без спорната поправка.

Текстът предвиждаше до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Това провокира недеволството на правозащитни организации, които видяха в мярката опит за натиск срещу журналистите и гражданите, снимащи по протестите.

От Министерството на правосъдието мотивираха отпадането на текста "с оглед изключителния обществен интерес и реакция", но поясняват, че понастоящем тези деяния са забранени от Конституцията, като срещу тяхното осъществяване има гражданскоправен ред за защита.

От съобщение на ведомството до медиите става ясно, че проектът е бил предоставен за обществено обсъждане и съгласуване с други институции едва за няколко дни. Това са работните дни около Коледа и Нова година, като НК е публикуван на 21 декември. "След проведената широка обществена дискусия, всички конструктивни предложения  бяха взети предвид", се казва в прессъобщението на МП.

От министерството все пак се ангажират с по-широко обсъждане на проекта заедно с магистрати, научните среди, гражданските и правозащитни и депутати. 

За първи път в НК е предвинено наказание за цензура, като за това престъпление са предвидени до 4 години, ако цензурата е наложена от длъжностно лице.

В приетия проект е предвиден нов вид наказание за осъдени у нас чужденци. Към присъдата им може да бъде включвана забрана да пребивават в страната и да преминават през нейната територия за срок от три до десет години, като това наказание ще бъде изтърпявано след изтичане на лишаването от свобода. 

От наказанията отпада най-тежкото досега наказание у нас - доживотният затвор без право на замяна.